Junts equipara el cas Borràs amb el de Juvillà i demana un «front comú» de resposta al Parlament

Josep Rius insta ERC i CUP a "fer pinya" contra la repressió i nega que la causa contra la presidenta del Parlament sigui per "corrupció"

Josep Rius, durant la roda de premsa dels dilluns
Josep Rius, durant la roda de premsa dels dilluns | Junts
21 de març del 2022
Actualitzat a les 14:24h
El portaveu de Junts, Josep Rius, ha reclamat a la resta de partits independentises un "front comú" per protegir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, davant de cas per presumptes irregularitats al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Des de Junts, s'equiparà el cas de Borràs amb el de Pau Juvillà i la resta de casos de persecució política contra l'independentisme. "És un cas clar de persecució política, no és un cas de corrupció", ha deixat clar Rius, que ha defensat la presumpció d'innocència de Borràs i ha denunciat un "intent barroer d'embrutar la reputació de la presidenta del Parlament i de l'independentisme". 

Rius ha defensat la necessitat de "fer pinya" davant dels casos de repressió de la causa general contra l'independentisme. "Demanem fer un front amb ERC i la CUP per donar una resposta de l'independentisme davant d'un cas que és polític", ha assegurat. Des de Junts consideren que la causa és plena d'"irregularitats". Fa pocs dies, el jutge va tancar la instrucció del cas de Borràs i veu indicis d'irregularitats i fraccionament de contractes quan era directora de la ILC. 

La decisió implica deixar Borràs a les portes del judici pels delictes de prevaricació, malversació de diners públics, frau administratiu i falsedat documental. Quan s'obri judici oral -la Fiscalia té deu dies per presentar l'escrit d'acusació-, Borràs podria veure en risc el seu escó al Parlament, perquè l'article 25.4 del reglament estableix que si a un diputat se li obre judici oral per un cas de corrupció, s'ha de deixar en suspens la seva credencial de diputat. 

Rius ha evitat avançar escenaris davant un hipotètic vot favorable d'ERC i CUP a suspendre la presidenta del Parlament. La CUP ja ha dit que es nega a reformar aquest article del reglament, que de fet es va incloure fa uns anys a instàncies dels anticapitalistes.

Bona relació amb ERC
Junts farà una "avaluació política del pacte de govern" amb ERC, però Rius ha assegurat que el partit es "reafirma" en l'acord. "Les institucions no s'han de governar per fer autonomisme, sinó per avançar cap a l'estat propi", ha afirmat. L'auditoria serà interna a Junts i en els propers dies es decidirà qui la fa i els terminis. De tota manera, Rius ha dit que les relacions amb ERC són "bones" malgrat la tensió de la setmana passada amb Gabriel Rufián.

Sobre les declaracions de Joan Tardà, ratificant les declaracions de Rufián, Rius ha posat en dubte que hi hagi "voluntat constructiva" i ha insinuat una voluntat de "trencar el govern" per fer un "tripartit". De tota manera, des de Junts confien que Rufián compareixerà al Parlament per donar explicacions. "No em consta que ERC hagi dit que no compareixerà", ha assegurat el portaveu. 

El partit de Carles Puigdemont també ha valorat el "descens" de l'independentisme, segons el CEO. Rius ha lamentat els "errors tècnics" de l'enquesta, que "distorsionen la realitat", i ha demanat "responsabilitat" al director del CEO, Jordi Muñoz. Segons el portaveu, el descens del suport a l'independentisme s'explica per la falta de concreció estratègica per part de l'independentisme, i també per "l'error d'ajornar la independència per eixamplar la base". "Les dades constaten que el suport a l'independentisme puja quan existeix un procés de confrontació amb l'Estat", ha assegurat.  

Sánchez és "un desastre"
Junts ha demanat la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés perquè informi sobre el canvi de posició respecte al Sàhara. "Considerem que aquest canvi és una traïció al poble saharaui i una violació dels tractats de l'ONU", ha dit Rius, i ha recordat que el PSOE sempre defensava el dret d'autodeterminació de les colònies "per negar-lo a Catalunya".

El portaveu també ha ressaltat l'error "geoestratègic" del govern espanyol, perquè el moviment espanyol "irrita" Algèria en un context en què Rússia fa "xantatge" a Europa amb el gas. "És un error i una irresponsabilitat irritar un dels principals proveïdors de gas alternatius", ha dit Rius. "Sánchez pertany a la mateixa escola diplomàtica que Borrell, és un desastre", ha afegit, i ha lamentat el "menyspreu" del govern espanyol al dret a l'autodeterminació. "Omple de pols sahariana la taula de diàleg", ha reblat.