Què és el «Kinzhal», el míssil hipersònic de Rússia utilitzat per primera vegada a la guerra d'Ucraïna?

Els projectils poden transportar ogives nuclears i superen deu vegades la velocitat del so

Un míssil «Kinzhal» transportar per un avió militar rus
Un míssil «Kinzhal» transportar per un avió militar rus | Mil.ru / Viquipèdia
Victor Rodrigo
21 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:30h
Rússia augmenta l'arsenal de míssils que envia a bombardejar Ucraïna en el marc de la guerra i amplia els tipus de projectils que cauen en terres ucraïneses. El ministeri de Defensa rus va confirmar diumenge l'ús del míssil hipersònic anomenat "Kinzhal" (la Daga), utilitzat per primera vegada en la invasió d'Ucraïna.

Segons el Kremlin, es va fer servir aquest projectil per destruir un arsenal de l'exèrcit ucraïnès que mantenia en un subterrani al sud-oest del país. El portaveu del ministeri rus, Igor Konashenkov, va confirmar l'impacte del míssil a la població de Deliatin, a la regió ucraïnesa d'Ivano-Frankivsk, on també van resultar destruïts projectils balístics i caixes de munició per a avions de combat.

Rússia ha fet servir prèviament míssils de llarg abast per atacar objectius a l'oest d'Ucraïna, no lluny de la frontera amb Polònia, però fins ara no havia emprat mai el "Kinzhal": un nou sistema de míssils aire-terra, part d'una nova sèrie d'armes estratègiques avançades que el president rus, Vladímir Putin, va presentar el 2018.

Com funciona un míssil hipersònic?
El seu nom complet és Kh-47M2 Kinzhal. Significa "daga" en llengua russa i duu aquest nom perquè és un míssil balístic hipersònic que es llança des de l'aire i que té la capacitat de maniobrar en qualsevol dels trams de la seva trajectòria. A més, el Kinzhal té capacitat per a transportar ogives nuclears(Rússia té un arsenal immens d'aquestes característiques) i pot impactar en objectius molt llunyans: entre 1.500 i 2.000 quilòmetres. La seva perillositat és major gràcies a la velocitat màxima que assoleix. El Kinzhal arriba fins al Mach 10, és a dir, supera 10 vegades la velocitat del so i duplica la que es considera hipersònica (a partir de Mach 5).

Quines són les seves característiques físiques? Fa vuit metres de llarg i un metre de diàmetre, amb un pes de 4.300 kg al qual se li pot sumar l'ogiva nuclear, que hauria de ser, com a màxim, de 480 kg. El Centre per a Estudis Estratègics i Internacionals va elaborar un informe amb totes les característiques de "la Daga" després que el Kremlin i el president Vladímir Putin en persona presentessin els míssils el 2018, de fabricació totalment russa.