El «no» a la independència s'imposa clarament amb 15 punts per sobre del «sí»

Malgrat això, segons l'enquesta òmnibus elaborada pel Centre d'Estudis d'Opinió, més d'un 70% dels catalans continua apostant per dirimir el conflicte polític en un referèndum

Manifestació independentista pel quart aniversari del 3-O.
Manifestació independentista pel quart aniversari del 3-O. | Adrià Costa
17 de març del 2022
Actualitzat a les 11:57h
L'enquesta òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) feta pública aquest dijous deixa dades preocupants per a l'independentisme: el no s'imposa clarament amb un 53,3% al , que només aplega un 38,8% de suports. La distància, per tant, és propera als 15 punts. El 82% dels votants d'ERC aposten perquè Catalunya sigui un estat independent, percentatge que és del 86% en el cas dels electors de la CUP i del 93% en referència als qui van optar per Junts a les últimes eleccions. En el flanc contrari, el 91% dels qui van triar el PP estan en contra de la independència, percentatge que és del 92% en el cas de Ciutadans i del 82% si s'analitzen les respostes dels votants del PSC. El treball de camp es va fer entre mitjans de novembre i mitjans de desembre de l'any passat.

El 70% dels enquestats que viuen en municipis de menys de 2.000 habitants volen que Catalunya sigui independent, percentatge que descendeix al 53% en el cas dels municipis que arriben als 10.000 habitants. Pel que fa als qui viuen en ciutats d'entre 150.000 i un milió d'habitants, un 69% es posiciona en contra de la plena sobirania. Malgrat aquestes xifres, continua existint majoria al voltant del referèndum com a via per resoldre el conflicte polític. Un 72,6% és partidari d'aquesta opció, que té un rebuig del 61% dels votants del PP, del 71% dels de Vox i del 50% en el cas dels de Ciutadans.

Pel que fa a quin hauria de ser l'encaix de Catalunya a l'Estat, la preferència és per la de comunitat autònoma, amb un 34% de suports. Amb el 30% de suports, la segona opció és la d'un estat independent. Ja per sota del 20% -amb un 19,7%, en concret- hi apareix el model d'un estat dins d'una Espanya federal, mentre que el 8,4% defensa que Catalunya sigui una "regió" de l'Estat. El 57% dels qui viuen en municipis de menys de 2.000 habitants volen que Catalunya sigui un estat independent i el 44% de els qui viuen en municipis de fins a 10.000 habitants, també opten per això.