Sánchez alerta que Putin desitjaria un govern liderat per Vox a Espanya

El president del govern espanyol sosté que l'arribada de l'extrema dreta al poder a Itàlia, França o a l'Estat suposaria "la mort d'Europa" perquè fortificaria aliances amb el règim rus arreu del continent

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats. | Europa Press
16 de març del 2022
Actualitzat a les 9:42h
Cada sessió de control al Congrés des que va arrencar la guerra a Ucraïna té l'epicentre en el paper de Vladímir Putin com a element desestabilitzador d'Europa. Aquest dimecres no n'ha estat l'excepció i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat les circumstàncies de la invasió russa per alertar dels perills de l'arribada de l'extrema dreta al poder, com ha passat a Castella i Lleó després de l'aliança entre el PP i Vox. Segons Sánchez, Putin desitjaria un executiu a l'Estat liderat per Vox, de la mateixa manera que apostaria per la presència de Marine Le Pen i de Matteo Salvini al capdavant dels governs de França i d'Itàlia, respectivament. "Seria la mort d'Europa", ha ressaltat el líder del PSOE, aplaudit dempeus pels seus diputats.

"A Putin li agradaria que Europa no estigués unida, sinó dividida, que s'estengués el desànim. Li agradaria que hi hagués manifestacions en contra dels governs que estan en contra d'aquesta guerra, com promouen vostès. Què seria d'Europa si governessin Le Pen, Salvini o vostè?. Seria la mort d'Europa. Representen tot allò oposat a l'Europa actual: intolerància, falta d'arguments, absència total de diàleg", ha ressaltat Sánchez en resposta a Santiago Abascal, cap de files de Vox, que l'ha culpat de la "dependència energètica i alimentària" de l'Estat. També li ha demanat retallar la despesa destinada a la "guerra de sexes" -es referia als 20.000 milions d'euros que es destinaran a polítiques d'igualtat- i ajustar la "despesa política". Cuca Gamarra, líder interina del PP, li ha reclamat la reducció de ministeris "prescindibles", proposta que no ha acceptat.

El cost de l'energia, un dels eixos de la intervenció d'Abascal, ha anat sortint al llarg de la sessió de control, també en preguntes a la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. El govern espanyol té previst aprovar a finals de mes un pla de resposta a la guerra que inclourà rebaixes fiscals -se'n va parlar a la conferència de presidents autonòmics d'aquest diumenge i Sánchez en va aportar algun detall més dilluns en una entrevista a La Sexta- i mesures per pal·liar la factura de la llum i del gas, disparada ja abans de la invasió russa d'Ucraïna. "Estem seguint una política responsable", ha indicat Calviño en el transcurs de la sessió de control. El president del govern espanyol, en resposta a Gamarra, ha demanat al PP que estigui al costat de la Moncloa.

"No sé amb qui estic parlant, si amb el nou PP o amb el vell PP", ha remarcat Sánchez, fent èmfasi en la crisi que han viscut les files populars les últimes setmanes. La portaveu parlamentària popular és una de les dues persones que liderarà el partit fins al congrés de principis d'abril a Sevilla juntament amb Esteban González Pons, i després serà Alberto Núñez Feijóo qui assumeixi les regnes de la formació. Calviño també ha incidit en les divisions obertes al PP quan els populars han posat de manifest que dins del govern espanyol hi ha discrepàncies sobre com afrontar la guerra. Yolanda Díaz, vicepresidenta segona, va traslladar ahir a Sánchez que no està d'acord amb l'augment de la despesa militar, que s'encaminarà a la xifra del 2% del PIB.