Sánchez garanteix recursos a les autonomies pels refugiats i rebaixes d'impostos als sectors afectats

El president espanyol trasllada als presidents autonòmics la seva aposta per les interconnexions de gas, d'hidrogen verd i l'impuls de renovables com a alternativa a la dependència energètica de Rússia

Pedro Sánchez, presidint la conferència de presidents a la Palma
Pedro Sánchez, presidint la conferència de presidents a la Palma | Moncloa
Oriol March / Sara González
13 de març del 2022
Actualitzat a les 18:30h
La conferència de presidents continua en marxa a la Palma, però el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja ha avançat a tots els representants autonòmics que comptaran amb els recursos necessaris per atendre els refugiats ucraïnesos i que la intenció del seu govern és baixar els impostos dels sectors afectats per la guerra a Ucraïna. Les dues mesures estan en sintonia amb algunes de la vintena de propostes que portava sota el braç el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha plantejat un fons extraordinari d'acollida i que s'intervingui perquè el sector primari pugui fer front a l'escalada de preus de les matèries primeres o bé que s'atorguin ajudes directes davant de l'increment tant de matèries primeres com dels costos energètics. 

Sánchez ha preparat els presidents autonòmics per a un conflicte que es preveu "llarg" i que pateix un risc de "cronificar-se", amb totes les derivades econòmiques i socials que això implica per a la resta de països d'Europa. La urgència, però, és atendre tant a les persones que han fugit d'Ucraïna com la derivada econòmica que està tenint el conflicte a l'Estat. Ha confirmat que Barcelona acollirà un dels tres grans centres d'acollida de refugiats -juntament amb Alacant i Madrid- i ha dit que estudien obrir-ne un quart a Màlaga. El president de l'executiu espanyol ha concretat que hi ha 5.400 places d'acollida del sistema estatal gestionat pel govern espanyol i 12.800 de les comunitats autònomes i ajuntaments

En matèria econòmica, a més de plantejar la baixada d'impostos als sectors afectats - no s'han concretat quins-, Sánchez ha explicat que es revisaran les regles fiscals "d'acord amb la nova realitat econòmica de la guerra i la sortida de la pandèmia". També es posaran en marxa sancions econòmiques als oligarques russos, una acció per la qual ha demanat celeritat a les autonomies en l'intercanvi d'informació. També s'enviarà un paquet d'ajuda humanitària de 23 milions d'euros, el major enviament que ha fet un sol país.

Pel que fa a l'àmbit energètic, Sánchez ha posat sobre la taula les interconnexions de gas, d'hidrogen verd i l'impuls d'energies renovables com a solució a la dependència energètica de Rússia. En aquest sentit, el president Aragonès ha defensat que es reprengui el projecte del gasoducte Midcat sempre i quan aquest serveixi per al transport d'hidrogen verd. Sánchez també ha demanat als presidents autonòmics que li donin suport en el desenvolupament de la seva proposta per deslligar el preu de l'electricitat del del gas. També ha reclamat a les comunitats autònomes que s'acceleri l'execució dels fons relatius al desplegament de les energies renovables, l'eficiència energètica i la rehabilitació d'habitatges, especialment abans del pròxim hivern, per augmentar l'autonomia energètica.

Pel que fa a l'àmbit alimentari, el president del govern espanyol ha proposat que Europa busqui mercats alternatius i es garanteixin preus assequibles per als fertilitzants i compensacions per als sectors afectats. Amb aquesta finalitat, el govern espanyol reduirà també l'agilització dels terminis i els procediments per a l'execució dels projectes d'eficiència energètica i desenvolupament d'energies renovables. Finalment, pel que fa a ciberseguretat, el Govern ha assegurat que reforçarà la cooperació i la col·laboració amb les autonomies i aprovarà una nova llei de Ciberseguretat.