Aragonès evita la foto amb el rei en la conferència de presidents autonòmics

El president de la Generalitat assegura que l'assistència a la cimera s'explica per "col·laborar" amb la resolució de la crisi ucraïnesa i manté que això no fa menys independentista l'aposta del Govern

Aragonès, absent en la foto de família de la conferència de presidents.
Aragonès, absent en la foto de família de la conferència de presidents. | Europa Press
Sara González / Oriol March
13 de març del 2022
Actualitzat a les 12:05h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha esquivat aquest diumenge la fotografia amb el rei Felip VI en l'arrencada de la conferència de líders autonòmics celebrada a l'illa canària de la Palma. No és la primera vegada, des que és al càrrec, que Aragonès esquiva una fotografia oficial amb el monarca, com ja va passar a la inauguració del Mobile World Congress de fa tan sols dues setmanes, tot i que després acabessin compartint taula. Abans d'arrencar la trobada, el president ha indicat que la presència catalana en aquesta conferència de líders autonòmics -la Generalitat no hi era físicament des del 2012, encara en l'etapa d'Artur Mas- s'explica per la voluntat de "col·laborar" en la resolució de la crisi oberta a Ucraïna, i que això no fa menys independentista l'aposta política de llarg abast que té el Govern.

El Govern va fer públiques ahir les propostes que Aragonès traslladarà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez -una vintena-, que passen per facilitar l'acollida dels refugiats ucraïnesos, la protecció del teixit econòmics i les llars vulnerables dels efectes econòmics del conflicte, i accions per pal·liar l'emergència energètica. Entre d'altres mesures immediates, la Generalitat plantejarà a la Moncloa la creació d'un fons extraordinari que faciliti l'acollida dels ciutadans d'Ucraïna que han fugit després de la invasió, que ja es compten per milions i comencen a disgregar-se.

En la carta que Aragonès va enviar dijous a Sánchez, el president de la Generalitat recalcava que Catalunya sempre ha estat "terra d'acollida. Els albergs de la Generalitat estan a disposició dels desplaçats per "tant temps com sigui necessari", va apuntar Aragonès, que sol·licita que la col·laboració entre el Govern i l'Estat en matèria humanitària permeti una resposta "àgil" i "eficaç" a les urgències derivades de la guerra. Des que va arrencar el conflicte, més de 2,3 milions de refugiats -sobretot dones i nens- han sortit d'Ucraïna per fugir de la guerra.

Més enllà del fons extraordinari, el Govern reclamarà aquest diumenge que s’agilitzin els tràmits per poder expedir permisos de treball en 24 hores, facilitar als refugiats la connectivitat amb les seves famílies amb un dispositiu mòbil amb connexió  il·limitada, i que quedi garantit un entorn segur i la preservació dels drets dels menors no acompanyats. També que sigui respectada la capacitat de la Generalitat de vehicular directament les seves aportacions a organismes humanitaris que operen a Ucraïna.

En el paquet de mesures per fer front a l’emergència energètica, Aragonès posarà sobre la taula la necessitat de fixar un topall màxim al preu del gas o bé demanar al Consell Europeu que es deslligui el preu de l’electricitat del del gas, en la línia del que ja es va apuntar a la reunió a Versalles de divendres. També plantejarà rebaixar la pressió fiscal sobre l’energia perquè repercuteixi en el preu final del consumidor, i que es controli i gestioni públicament i de forma temporal les hidroelèctriques. Per reduir l’impacte que la crisi energètica tindrà en el sector del transport, les propostes passen en reduir la pressió impositiva sobre els combustibles i cobrir amb un fons específic els costos en el transport públic per evitar que repercuteixi en els viatgers.