Dissabte de ruixats a bona part del país: fins quan durarà la pluja?

Les previsions indiquen pluja especialment forta a les comarques del nord-est de Catalunya, especialment a l'Alt Empordà

La plaça Major de Vic, a punta de clar aquest dissabte al matí.
La plaça Major de Vic, a punta de clar aquest dissabte al matí. | Emili Vilamala
NacióDigital
12 de març del 2022
Actualitzat a les 12:38h
La pluja ha fet acte de presència aquest divendres a la nit i dissabte a bona part de Catalunya. Durant el dissabte, la previsió indica que els ruixats avançaran d'oest a est, amb especial intensitat al sector nord-est del país, a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Les comarques de l'extrem nord-est del país tenen activat l'alerta per intensitat i acumulacio de pluja. Al llarg del matí, es poden obrir algunes clarianes al sud i sud-oest del país, però demà diumenge tornaran els núvols, amb més risc d'aiguats. De cara a la setmana vinent, tot apunta que es repetiran els ruixats especialment dilluns i dimarts al terç nord del país. El final de la setmana estarà marcat per la inestabilitat.

L'episodi de pluja ja ha deixat a Catalunya més de 20 litres a bona part del territori, des d'ahir a la tarda fi fins aquest dissabte al matí, i nevades de més de 40 centímetres al Pirineu Occidental. Segons dades del Meteocat, les precipitacions més abundants s'han registrat al Camp de Tarragona (amb un màxim de 83,6 litres al Vendrell) i a sectors de l'Alt Empordà, on s'espera que al final del dia es puguin superar els 100 litres. Pel que fa a la neu, han caigut gruixos d'entre 20 i 40 centímetres, amb una cota que volta els 1.200 metres al sector oriental del Pirineu i Prepirineu. D'altra banda, Protecció Civil ha activat l'alerta del Pla INUNCAT per fort onatge sobretot al litoral nord del país, amb onades de més de 4 metres.

Al conjunt del país no hi plovia tant des de finals de novembre. La precipitació continua afectant bona part del territori, tot i que va desapareixent del terç oest. La precipitació acumulada entre ahir a la tarda i aquest dissabte a les deu del matí dona xifres no vistes des de fa molts mesos, com els 83,6 litres al Vendrell o els més de 60 en diversos punts de l'Alt Empordà, que aniran a més al llarg de la jornada.

Si ens fixem en aquest dissabte, el Meteocat informa de precipitació general en les primeres hores del dia. Al llarg del matí desapareixerà de Ponent i de les Terres de l'Ebre i durant la tarda quedarà restringida a la meitat est, especialment al litoral i prelitoral nord. La precipitació serà d'intensitat entre feble i moderada, si be és possible que sigui forta al centre del dia a l'Empordà. És possible alguna tempesta aïllada en aquests sectors. S'acumularan quantitats entre poc abundants i abundants de precipitació, i localment molt abundants a les comarques del nord-est, o extremament abundants (més de 100 mm en 24 hores) a l'Alt Empordà.

De matinada s'espera precipitació a les comarques del quadrant nord-est. A partir del matí de diumenge arribarà de nou precipitació al terç oest que a partir de migdia afectarà a la resta del terç nord i de l'interior de la meitat oest. Al final del dia la precipitació minvarà, si bé són probables alguns ruixats dispersos al sud de la Costa Brava i nord del litoral i prelitoral central. La precipitació serà d'intensitat entre feble en general, localment moderada. Al llarg del dia s'acumularan quantitats entre minses i poc abundants de precipitació. Per diumenge es mantenen els avisos per estat de la mar en tot el litoral i es preveu que baixin lleugerament les temperatures al matí.

La matinada de dilluns s'espera precipitació al terç sud, al llarg del matí s'estendrà arreu. Al final del dia tendirà a minvar. Serà d'intensitat entre feble i moderada. Al llarg del dia s'acumularan quantitats entre minses i poc abundants de precipitació. De cara a dimarts tot apunta que continuarà la pluja o, si més no, el temps insegur, que s'allargarà durant tota la setmana vinent.