La fusta de Rússia i Bielorússia serà considerada «fusta de conflicte»

PEFC Internacional anuncia que no es podrà utilitzar en productes certificats per a salvaguardar la integritat de la cadena de custòdia

La «fusta de conflicte» no es pot fer servir en grups de productes certificats per PEFC.
La «fusta de conflicte» no es pot fer servir en grups de productes certificats per PEFC. | @PEFC_Catalunya.
NacióDigital
10 de març del 2022
Actualitzat a les 11:55h
PEFC International(Program for the Endorsement of Forest Certification), representada a Catalunya per l'Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal (PEFC Catalunya), s'ha manifestat extremament preocupada per l'atac del govern rus a Ucraïna pel fet que la invasió militar està en oposició directa als valors fonamentals de l'entitat. Aquesta agressió –que causa dolor i mort indescriptibles i inacceptables a persones innocents, incloses dones i nens–, també té un impacte destructiu immediat i a llarg termini en el medi ambient, en els boscos i en les moltes persones que en depenen per al seu manteniment.

L'aclariment que la fusta de Rússia i Bielorússia és "fusta de conflicte" és el resultat de la reunió extraordinària de la Junta Directiva Internacional de PEFC, celebrada aquest 4 de març, per a discutir l'agressió militar del Vladímir Putin contra Ucraïna i les seves implicacions per a PEFC i els propietaris i empreses forestals certificats per PEFC (el Programa d'Aval de Certificació Forestal).

La categorització de la fusta de Rússia i Bielorússia com a "fusta de conflicte" es produeix després de l'adopció per l'Assemblea General de les Nacions Unides de la Resolució sobre l'agressió contra Ucraïna, que "condemna en els termes més enèrgics l'agressió de la Federació de Rússia contra Ucraïna la participació de Bielorússia". PEFC continua supervisant la situació i considerarà mesures addicionals segons sigui necessari.
 
La "fusta de conflicte"
La norma de cadena de custòdia PEFC considera la "fusta de conflicte" com una "font conflictiva", que no pot utilitzar-se en grups de productes certificats PEFC. La "fusta de conflicte" es defineix com "la fusta que ha estat comercialitzada en algun moment de la cadena de custòdia per grups armats, siguin faccions rebels o soldats regulars, o per una administració civil que participa en conflictes armats o els seus representants, bé per a perpetuar el conflicte o per a aprofitar-se del mateix amb finalitats lucratives". 

L'aclariment que la fusta de Rússia i Bielorússia ha de classificar-se com a "fusta de conflicte" es basa en la Resolució A/ES-11/L.1 de l'Assemblea General de les Nacions Unides (2 de març de 2022) "Agressió contra Ucraïna" i pretén salvaguardar la integritat de la certificació de la cadena de custòdia PEFC. Aquest aclariment és inicialment vàlid per a sis mesos. PEFC publicarà noves directrius en els pròxims dies.
 
PEFC Catalunya
L'Associació Catalana Promotora de la Certificació Forestal, PEFC Catalunya, és una associació privada sense ànim de lucre inscrita en el Registre d'Entitats de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que compta per al desenvolupament de les seves funcions amb el suport de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, i el centre de la Propietat Forestal, qui col·labora en l’assistència tècnica.

Va sorgir l'any 2001, promoguda per 25 entitats vinculades al món forestal, integrada per propietaris forestals (públics i privats), indústries de transformació de la fusta i altres sectors com: consumidors, entitats conservacionistes, professionals, universitaris.

La Junta Directiva de PEFC Catalunya està constituïda per 25 persones, en representació de les seves entitats respectives: els boscos de titularitat privada, els boscos de titularitat pública, el sector de la indústria i els científics, professionals, ONG ecologistes, consumidors i usuaris.