Multa de 720 euros a un tuitaire per insultar Felip VI

L'Audiència Nacional condemna Albert Baiges per un delicte d'injúries a la Corona per demanar "tallar el coll" al rei

Albert Baiges, acompanyat de la defensa i el grup de suport
Albert Baiges, acompanyat de la defensa i el grup de suport | ACN
08 de març del 2022
Actualitzat a les 14:53h
L'Audiència Nacional ha condemnat a pagar una multa de 720 euros al tuitaire Albert Baiges per una piulada en què insultava Felip VI i demanava tallar-li el coll. El tribunal considera que no és llibertat d'expressió, sinó un delicte d'injúries a la corona. "Per mostrar convicció antimonàrquica no cal arribar a l'insult ni acompanyar-lo d'una invitació pública a tallar el coll al monarca", argumenta la sala.

Baiges va publicar un tuit el 18 de març de 2020 coincidint amb el discurs de Felip VI arran de la Covid i havia fet altres comentaris contra la monarquia i les forces i cossos de seguretat de l'Estat, però el tribunal considera que l'única piulada delictiva és la que demana tallar el coll al rei i qualifica el monarca de "fill de puta"

En la sentència, de 12 pàgines, el magistrat Jose Manuel Fernández Prieto considera provat que Baiges va fer el tuit en qüestió i argumenta que el terme "fill de puta" és una expressió "injuriosa" perquè "és dirigida de forma clara i expressa contra el rei" i no es pot emparar en la llibertat d'expressió.

La sentència recorda, a partir de sentències del Tribunal Suprem, que la llibertat d'expressió no pot justificar utilitzar expressions "insultants, injurioses o vexatòries que excedeixen el dret a la crítica" i atempten contra l'honorabilitat de la persona en qüestió, encara que aquesta tingui rellevància pública. "La Constitució no reconeix el dret a l'insult", apunta el magistrat.

El tuit de Baiges és de fa dos anys i en un principi se l'acusava d'injúries a la corona i d'enaltiment del terrorisme, cosa que feia incrementar significativament el risc d'entrada a presó. Finalment aquest últim delicte va decaure. En una entrevista a NacióDigital, el tuitaire sostenia fa unes setmanes que la piulada era un "acte polític i conscient" i per això no va voler esborrar-la ni retractar-se. La sentència que el condemna a una pena de multa es pot recórrer.