El salari necessari per «viure dignament» al voltant de Barcelona, segons l'AMB

L'administració calcula que el salari de referència metropolità ha augmentat un 28,3% des de 2016

Treballador a la ciutat de Barcelona
Treballador a la ciutat de Barcelona | David Zorrakino/Europa Press
08 de març del 2022
Actualitzat el 11 de setembre a les 8:59h
L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha presentat aquest dimarts el Salari de Referència Metropolità (SRM) de 2021, que ha actualitzat a 1345,48 euros en catorze pagues, 18.836,72 euros bruts anuals. L'indicador, que no és legalment vinculant, determina la remuneració que es considera suficient perquè una persona treballadora i la seva família puguin viure de manera digna al territori. Només a la ciutat de Barcelona, el salari de referència s'enfila fins als 1.435,26 euros. L'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB calcula el SRM des de 2016, quan era de 1.048,87 euros, un 28,3% inferior a l'actual.

Una de les principals conclusions és que l'habitatge esdevé la despesa més important, suposant fins a un 48% en les llars unipersonals. La tècnica de DALEPH, consultora i coautora de l’informe, Emma Rué, ha explicat que un dels efectes de la pandèmia és l'augment de llars amb persones soles a la ciutat de Barcelona, el qual suposa l'increment del SMR. Una altra conseqüència de la crisi sanitària ha estat l'augment dels preus i la inflació. A més, les despeses associades a subministraments s'incrementaran notablement a causa de la guerra a Ucraïna. "A l'augment del preu de l'aigua i l'electricitat, caldrà afegir el del gas, que fins ara estava disminuint i servia de contrapès", ha afegit. D'altra banda, la despesa familiar en educació s'ha reduït, en part, gràcies a la reducció de les taxes universitàries.

La vicepresidenta de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín, ha puntualitzat que el càlcul del salari de referència es realitza de manera diferenciada per tres àmbits -l'àrea metropolitana sencera, només comptant Barcelona i sense comptar la ciutat comtal-  i en funció de diversos factors materials de cada cas, com els esmentats anteriorment. Un paràmetre determinant és el nombre d'adults i de nens que viuen en un mateix habitatge. "Com més adults i menys infants convisquin, menor serà el salari de referència", ha explicat. La tècnica de KSNET, consultora i coautora de l’informe, Maria Sánchez, ha puntualitzat, però, que aquest fet "no implica que anem cap a un model de compartició de l'habitatge".
 

Infografia del Salari de Referència Metropolità segons els membres que conviuen a l'habitatge Foto: AMB


El Salari Mínim Interprofessional (SMI) a l'Estat és de 14.000 euros bruts anuals, amb efecte des de l'1 de gener de 2022. La Generalitat de Catalunya manca de competències per a aplicar un SMI propi, tot i que el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, vol impulsar-ne un d'orientatiu, precisament actualitzat al salari de referència català. El desembre de 2019, l'aleshores conseller Pere Aragonès ja va presentar un informe al respecte. Aleshores, el salari de referència a Catalunya era de 1.239 euros. Ara, Torrent pretén sortir de l'àmbit teòric i obrir un procés de concertació amb Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT sobre com implementar-lo.