Ucraïna denuncia que els corredors humanitaris només porten a Rússia

El govern de Putin anuncia un alto el foc per permetre l'evacuació de Kíiv, Mariúpol, Khàrkiv i Sumi a petició del president francès, Emmanuel Macron

Una dona amb el seu infant, a l'estació de Lviv
Una dona amb el seu infant, a l'estació de Lviv | ACN
Irene Montagut
07 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:07h
Rússia ha anunciat un nou intent d'alto el foc aquest dilluns a partir de les 8 del matí, hora catalana, per permetre l'obertura de "corredors humanitaris" per l'evacuació de civils a les ciutats de Kíiv, Kàrhiv, Mariúpol i Sumi, fortament afectades pels atacs, segons informen agències estatals russes com Interfax.

El govern de Putin ha proposat obrir 6 corredors humanitaris des de Kíiv fins a Bielorússia i més endavant cap a Rússia, des de Sumi i Kàrhiv per ferrocarril o carretera fins a destinacions o estades temporals. Els corredors també inclourien la ciutat de Mariúpol. Ciutats totes elles, fortament afectades pels atacs russos.

La viceprimera ministra ucraïnesa, Iryna Vereshchuk, ha denunciat, però, que els corredors humanitaris que Rússia ha proposat obrir per evacuar civils davant nous atacs només conduirien a Rússia. En declaracions recollides per l'agència Ukrinform, Vereshchuk ha considerat aquesta maniobra "d'inacceptable", i al seu torn, el ministeri d'exteriors ucraïnès ha parlat "d'evacuació impossible". Vereshchuk ha informat que Ucraïna ha enviat el seu punt de vista de com haurien de ser els corredors humanitaris que estaria en disposició d'obrir a partir d'aquest dilluns.

L'alto el foc promogut pel govern de Putin és una "petició personal" del president francès, Emmanuel Macron, després de la conversa que van mantenir amb el rus Vladímir Putin diumenge, afegeixen les mateixes informacions. L'aturada pretén, apunten, alleugerir la "desastrosa situació humanitària" en aquestes zones. Fins ara, els diversos intents d'alto el foc han fracassat.