Rússia anuncia un alto el foc regional i l'obertura de dos corredors humanitaris

Zelenski avisa l’OTAN que no posar en marxa la zona d’exclusió aèria és facilitar els bombardejos russos

Militars a la frontera entre Ucraïna i Rússia
Militars a la frontera entre Ucraïna i Rússia | Europa Press
Irene Montagut
05 de març del 2022
Actualitzat a les 8:44h
"Avui, 5 de març, s'anuncia un cessament al foc a partir de les 10 hores de Moscou i l'obertura de corredors humanitaris per a la sortida de civils de Mariúpol i Volnovakha". Aquest missatge del Ministeri de Defensa rus a primera hora d'aquest dissabte ha fet efectiu el resultat de les negociacions que les delegacions russa i ucraïnesa van dur a terme aquest dijous a la frontera bielorussa amb Polònia. 

Lea autoritats ucraïneses han confirmat que l'alto el foc s'ha fet efectiu a les vuit del matí, hora nostra. La situació a Mariúpul és especialment crítica ja que les milícies de Donetsk, properes a Rússia, s'han passat les últimes hores tensionant la zona.

Per la seva part, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha criticat la decisió de l'OTAN de no aplicar una zona d'exclusió aèria a Ucraïna. Considera que amb aquesta decisió, l'OTAN dona "llum verda" a futurs bombardejos per part de les tropes russes. "Sabent que nous atacs i baixes són imminents, l'OTAN ha decidit no tancar el cel a sobre d'Ucraïna", ha recriminat Zelenski.

El president ucraïnès ha titllat l'OTAN com una organització "dèbil", ja que considera que "demostra que no tot el món té la lluita per la llibertat com a objectiu número u", tot i que "tota la intel·ligència de l'OTAN és molt conscient dels plans de l'enemic" que, detalla, vol "continuar amb l'ofensiva". 

Les paraules de Zelenski arriben l'endemà que l'OTAN hagi rebutjat aquest divendres l'opció d'aplicar una zona d'exclusió aèria a Ucraïna, tal com havia reclamat el president ucraïnès, assegurant que la mesura podria generar una escalada del conflicte i provocar una "guerra total" a Europa. "Entenem la desesperació, però si fem això acabarem implicant més països i generant més patiment", va reflexionar el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

Amb tot, les tropes russes han entrat aquest divendres en la ciutat portuària de Mikolaiv, al sud del país, una urbs de mig milió d'habitants que és clau per a Ucraïna perquè té sortida al mar Negre. L'acció se suma a la conquesta dijous de Kherson, localitat portuària ubicada a pocs quilòmetres. El governador de la regió, Vitaliy Kim, ha informat que s'estan produint combats entre soldats dels dos exèrcits, mentre que el govern ucraïnès ha assegurat que les forces russes han estat repel·lides.

El següent objectiu en l'ofensiva russa a la costa ucraïnesa és Odessa, el principal port de la zona, port de sortida de tot el comerç i les exportacions del país. Si les tropes del Kremlin s'apoderessin d'aquesta ciutat i de Mikolaiv, tancarien l'accés del país per mar i evitarien l'arribada per via marítima de subministraments i reforços militars.

El Kremlin intenta crear un corredor entre la península de Crimea, que es va annexionar el 2014, i les autoproclamades repúbliques del Donbass, i per això estrenyen el setge sobre Mariúpol, localitat de mig milió d'habitants al mar d'Azov.

D'altra banda, des de la matinada de divendres les tropes russes ja tenen el control de la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, segons les autoritats locals. Un bombardeig de l'exèrcit rus va provocar un incendi a la planta nuclear. Per ara, segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), "no s'han registrat canvis en els nivells de radiació". L'AIEA ha comunicat que l'incendi no ha afectat l'equip "essencial" de la planta nuclear.