Putin insisteix al canceller alemany que està obert al diàleg si es compleixen les demandes russes

Olaf Scholz exigeix per telèfon al president de Rússia l'accés d'ajuda humanitària a les zones atacades d'Ucraïna

Olaf Scholz, canceller alemany, en una imatge d'arxiu.
Olaf Scholz, canceller alemany, en una imatge d'arxiu. | ACN
NacióDigital
04 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:59h
El president de Rússia, Vladímir Putin, ha insistit al canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, que està obert al diàleg. Això sí, en cas que es compleixin les demandes russes. Els dos mandataris han parlat per telèfon durant una hora aquest divendres, tal com informen diversos mitjans. Scholz ha exigit a Putin que aturi les ofensives de l'exèrcit contra Ucraïna, i que permeti l'accés d'ajuda humanitària a les zones assetjades per les forces de Rússia. Al seu torn, el president rus ha explicat al canceller alemany que ha programat una tercera ronda de converses amb Ucraïna, prevista per aquest cap de setmana. La segona trobada va servir per acordar la creació de corredors segurs per als refugiats.

Al llarg d'aquest divendres també s'ha pronunciat l'OTAN, que ha insistit que no entrarà a formar part directament del conflicte. "Hem donat suport a Ucraïna, però al mateix temps no som part del conflicte, som una aliança defensiva i no busquem una guerra amb Rússia", ha indicat Jens Stoltenberg, secretari general de l'organisme, descartant una intervenció de l'OTAN al país envaït. En tot cas, ha recalcat els plans de l'Aliança Atlàntica per reforçar la seva presència en el flanc oriental i garantir així la defensa dels aliats. "Som una aliança defensiva i no busquem el conflicte, però si el conflicte ve a nosaltres, estem llestos per a defensar cada centímetre del territori aliat", ha argumentat Anthony Blinken, secretari d'Estat dels Estats Units, desplaçat fins a Viena.

En aquest sentit, el polític estatunidenc ha remarcat que tots els membres de l'Aliança "d'una forma o una altra" estan prestant ajuda a Ucraïna per a fer front a l'ofensiva "injustificada" de Rússia.  "Hem d'assegurar-nos que fem més i que posem la màxima pressió contra Putin. És l'única manera de garantir que pari aquesta bogeria", ha declarat la ministra canadenca d'Exteriors, Melanie Joly, que ha destacat que la "línia vermella" de l'organització és que hi hagi un conflicte internacional. "El tenim en compte a l'hora de prendre les nostres decisions", ha apuntat.