Colau declara davant del jutge per suposades irregularitats en subvencions

La defensa té clar que el cas s'arxivarà, com ja ha passat anteriorment en casos similars contra l'alcaldessa, i acusa els querellants de "mala fe processal"

Colau, a la sortida dels jutjats
Colau, a la sortida dels jutjats | ACN
04 de març del 2022
Actualitzat a les 12:01h
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, declara aquest matí davant del jutge com a investigada per unes suposades subvencions irregulars concedides entre 2019 i 2020 a entitats afins, com l'Observatori DESC, on va treballar, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), de la qual va ser fundadora, Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyers Sense Fronteres. Colau està citada a dos quarts d'onze per donar explicacions sobre els fets, després que fos imputada al gener arran d'una querella de l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica, que acusa l'alcaldessa de prevaricació, frau, malversació, tràfic d'influències i negociacions prohibides. 

La defensa de Colau té clar que el cas s'acabarà arxivant, com ha passat en una desena d'ocasions similars en què s'ha intentat perseguir l'alcaldessa per la via judicial. L'advocat Àlex Solà, que forma part de l'equip de defensa, veu "mala fe processal" en l'actuació de l'entitat querellant. "Els mateixos que van interposar una denúncia i se'ls va arxivar, ara posen una querella carregada de contingut ideològic. És un intent de judicialitzar la política", assenyala Solà. Segons l'advocat, no hi ha cap indici de delicte ni tampoc cap irregularitat administrativa. "És qüestió de temps que el jutge ho acabi arxivant", apunta. 

Colau afronta la declaració "tranquil·la i amb actitud de total col·laboració amb la justícia". La defensa ha aportat tota la informació necessària i ha proporcionat al jutge vuit informes diferents per explicar el funcionament de les subvencions, com funciona la comissió de govern i el paper de l'alcaldessa en aquest tipus de tràmits. "El seu paper és pràcticament inexistent", remarca Marc Serra, regidor de drets de ciutadania de l'Ajuntament.  

La Fiscalia ja va arxivar una denúncia pràcticament idèntica de les mateixes persones contra l'alcaldessa fa uns mesos, després de veure que no hi havia cap indici de delicte. Des del govern municipal asseguren que hi ha un "abús del sistema judicial" per part de determinats lobbis, que dirigeixen reiteradament accions judicials contra Colau. Fins ara, hi ha hagut onze denúncies contra l'alcaldessa i totes han acabat arxivades.
Arxivat a