Quin potencial nuclear té Rússia?

L'amenaça de la bomba atòmica torna a planar sobre la guerra d'Ucraïna després de l'anunci de Finlàndia per demanar l'ingrés a l'OTAN

Dos míssils enviats des de terres russes
Dos míssils enviats des de terres russes | Europa Press
12 de maig del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 17:54h
L'amenaça nuclear és un element dissuasiu que va espantar el món sencer durant la Guerra Freda. Un cop va caure el mur de Berlín, les principals potències del planeta han rebaixat les seves capacitats nuclears a través de pactes i l'NPT (Tractat de No Proliferació Nuclear), encara que la presència d'aquest armament segueixi vigent a tot el planeta. Les xifres no són com les de fa dècades, però la seva capacitat destructiva segueix sent molt alta. En el marc de la guerra d'Ucraïna i amb les últimes embranzides de l'exèrcit rus, el Kremlin va decidir passejar el març les forces nuclears i Vladímir Putin ha demanat a les forces dissuasives russes que controlen aquest armament "que estiguin preparades". Ara, en plena tensió fronterera, Finlàndia ha anunciat que vol iniciar els tràmits per ingressar a l'OTAN. Rússia, que ja va amenaçar el país veí el febrer, ha reafirmat que la seva adhesió seria considera "definitivament" una amenaça. L'escalada pot ser exponencial en les pròximes setmanes.

El ministre d'Exteriors rus, Serguéi Lavrov,ja va avisar al març en una entrevista al mitjà Al Jazeera que una hipotètica Tercera Guerra Mundial seria "nuclear i destructiva". "Rússia no permetrà que Ucraïna obtingui armes nuclears", ha reiterat Lavrov, que ha afegit que "l'operació militar a Ucraïna, incloent-hi Kíev, té com a objectiu desarmar a Ucraïna". Aquesta desmilitarització i desnazificació d'Ucraïna, en paraules del ministre, ajudarà a ajusticiar els "criminals de guerra ucraïnesos" responsables de "crims sagnants contra civils" a la regió del Donbass des del 2014. L'argumentació del govern de Putin podria obrir la porta a un hipotètic us de "la bomba".

Quin és l'armament nuclear de Rússia?
La potència nuclear de la Federació Russa no és, ni de bon tros, la que tenia la Unió Soviètica. Tot i això, és el primer país amb un major armament d'armes atòmiques, nuclears i de destrucció massiva, superant els Estats Units. L'Associació de Control d'Armes dels Estats Units i la Nuclear Threat Initiative (NTI) han desgranat quines són, avui dia, les capacitats nuclears del govern de Vladímir Putin:
· Rússia té 1.458 ogives nuclears, repartides en 527 míssils intercontinentals (anomenats IBM).
· Tots aquests míssils es poden disparar des d'avions bombarders, submarins o sils de míssils repartits pel territori rus.
· El Kremlin multiplica per 7 les ogives nuclears de la Xina (290, segons l'NTI); unes 14 vegades més que Pakistan; o unes 6 vegades més que el Regne Unit.

Quins són els països amb capacitat nuclear?
Hi ha diversos estats amb armament nuclear a tot el planeta. Les dues principals potències, armades fortament durant la Guerra Freda, són els Estats Units i la ja esmentada Rússia. La capacitat estatunidenca és una mica més baixa que la russa: tenen més potencial de míssils, amb 665 IBM, segons les dades de l'NTI, però en ogives nuclears estan per sota de Rússia, amb 1.389. Tot i això, el potencial de l'OTAN, si se suma a l'americà, està per sobre del rus.

En aquest marc, França té 290 ogives, el Regne Unit posseeix 225 i Israel té una capacitat d'entre 100 i 200 ogives nuclears. D'altra banda, la Xina té 290 ogives nuclears amb 90 míssils IBM; Pakistan ostenta entre 90 i 110; l'Índia guarda entre 130 i 140 ogives i Corea del Nord, encara amb una capacitat limitada, ha fet fins a 6 proves de míssils amb ambició nuclear. Els països integrats a l'OTAN amb armes atòmiques al seu territori però que no són de la seva propietat són Bèlgica, Itàlia, els Països Baixos, Alemanya i Turquia. El Japó és l'únic país amb capacitat nuclear que ha declarat no tenir cap mena d'intenció de construir armes atòmiques. L'Iran, també amb capacitat, segueix en negociacions amb els països occidentals per aturar la construcció de bombes nuclears.