Rússia ataca amb paracaigudistes la segona ciutat d'Ucraïna

Putin anuncia una ofensiva especial a la zona del Donbass després dels bombardejos al centre de Kíev mentre Biden amenaça amb perseguir els oligarques russos per haver "birlat milers de milions" al seu país

Les ciutats ucraïneses, en el punt de mira de Putin.
Les ciutats ucraïneses, en el punt de mira de Putin. | Europa Press
Irene Montagut / Lluís Girona / Victor Rodrigo
02 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:55h
Desplegament de paracaigudistes a la segona ciutat d'Ucraïna, Khàrkiv, i operació especial a la zona del Donbass per afermar la posició de l'exèrcit rus. Aquests són els últims moviments de Vladímir Putin en l'ofensiva militar contra el país veí, que encara resisteix després d'una nova jornada d'atacs en múltiples places. L'arribada dels paracaigudistes a Khàrkiv es produeix l'endemà d'un atac contra la seu del govern regional, una de les escenes més impactants del conflicte. L'ofensiva de l'exèrcit rus en el setè dia de la guerra se centra en les principals ciutats ucraïneses. El bombardeig a Khàrkiv és només un dels atacs amb més força avisats pel Kremlin: la ciutat de Mariupol segueix completament assetjada; Jitòmir ha estat bombardejada, amb quatre víctimes mortals -entre elles un nen-, en un dels seus barris residencials. Putin es va comprometre amb Emmanuel Macron que no atacaria la població civil.

L'atac sobre Khàrkiv també ha comptat amb el llançament de coets que han impactat contra una universitat i el servei de seguretat d'Ucraïna. Segons ha informat el servei d'emergències del país, cap a les vuit del matí els coets han impactat contra l'edifici del departament de Sociologia de la universitat de la ciutat, així com contra els edificis del servei de seguretat i la direcció principal del ministeri de l'Interior. Com a conseqüència de l'atac, almenys tres persones han resultat ferides, però les autoritats apunten que encara s'ha d'aclarir el nombre de víctimes. En el cas de Kíev, els serveis d'emergència han informat que els bombardejos han deixat cases danyades.

En paral·lel, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha aprofitat el discurs en el debat sobre l'estat de la nació per amenaçar els oligarques russos per haver "birlat milers de milions" al seu país. Des dels EUA també s'ha posicionat la multinacional Apple, el gegant tecnològic dirigit per Tim Cook. Una setmana després de l'inici del conflicte, l'empresa ha decidit paral·litzar totes les seves vendes de productes a Rússia per la gravetat de la situació. La App Store tampoc permetrà descarregar cap de les aplicacions de Russia Today ni Sputnik.

Tot i que es preveuen reunions de les delegacions negociadores, les accions militars no s'aturen. Rússia va iniciar ahir un atac "d'alta precisió" contra Kíev, i per això, va demanar als ciutadans de la capital que fugin immediatament. Segons el ministeri de Defensa de Vladímir Putin, l'atac es va produir contra instal·lacions de la intel·ligència ucraïnesa per prevenir d'"atacs de propaganda" contra Rússia i per evitar ciberatacs que s'haurien proferit des del país envaït. Un comboi rus encara es manté a prop de 60 quilòmetres de la capital ucraïnesa mentre els bombardejos es multiplicaven a Khàrkiv.
 
La primera estructura atacada va ser la torre de telecomunicacions de Kíev, tot i que finalment qui ha rebut l'impacte ha estat un edifici del darrere. Es desconeix quin era l'objectiu rus, tot i que diversos mitjans locals apunten que les cadenes de televisió han deixat d'emetre, sense especificar si ha estat a causa de l'atac rus. El resultat han estat cinc morts, segons han indicat fons oficials a l'agència France Presse.

Tot plegat el mateix dia que el ministre de Defensa d'Ucraïna, Oleksiy Reznikov, va denunciar atacs "bàrbars" de l'exèrcit rus contra ciutats ucraïneses, alhora que va remarcar que els ocupants russos "són incapaços d'ocultar que estan agonitzant". Per altra banda, a les portes d'una segona reunió entre delegacions dels dos governs que s'hauria de produir aquest mateix dimecres, tal com ha avançat Nexta TV. La primera jornada de negociacions no va deixar cap acord, aquest dilluns.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va acusar Rússia de "crims de guerra" després del bombardeig "brutal" a la segona ciutat del país. En un nou vídeo -format habitual de comunicació del president ucraïnès-, el líder governamental va exigir de nou més accions a la comunitat internacional per aïllar el règim de Putin i va reclamar aturar les compres de productes energètics com el gas o el petroli. Va ser el mateix dia que va demanar a les autoritats europees que estiguessin al costat d'Ucraïna.