«Nikopol està aturada, és com si hagués tornat el més dur de la pandèmia una altra vegada»

La sabadellenca Rosa Fernández acull dos cops l'any des de fa una dècada en Sasha, un ja adolescent ucraïnès que va marxar de l'última acollida fa un mes

La Rosa amb el Sasha
La Rosa amb el Sasha | Cedida
01 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:55h
Entre Sabadell i Nikopol (Ucraïna) hi ha més de 3.000 quilòmetres, tot i aquesta distància hi ha vincles entre les dues ciutats, i que l'esclat de la guerra ha intensificat. Com és el cas de la Rosa Fernández, una sabadellenca que des de fa deu anys acull en Sasha, que ara ja és un adolescent ucraïnès, de 16 anys, durant els estius. El conflicte ha multiplicat les comunicacions i les notícies que li arriben són inquietants: "La ciutat està aturada és com si hagués tornat el més dur de la pandèmia una altra vegada".

"Tot tancat i tothom a casa", assegura. El jove viu a Nikopol, una població a la riba del riu Dniéper, al sur del país, juntament amb sis germans -ell és el gran-, la mare i el seu company. "Senten bombardejos i sonen les sirenes antiaèries", explica Fernández i és que l'exèrcit rus, en la seva ofensiva, ha avançat per aquesta franja del territori. "I, de tant en tant, van als búnquers per refugiar-se", assenyala.
 

El protagonista del documental, Sasha amb els seus germans Foto: Félix Colomer


Fernández va acomiadar en Sasha fa un mes, perquè va passar el Nadal a Sabadell, després de dos anys sense veure's cara a cara per la Covid-19, i "els Reis d'Orient li van portar un telèfon mòbil. I a casa seva, de moment, tenen llum i Internet i parlem cada dia". Malgrat, "la pobresa del lloc, tenen la sort que no viuen en un pis, sinó en una casa" i afegeix, "en tota aquest caos, la seva situació és una mica millor i estic una mica tranquil·la".

La sabadellenca recorda que, fa uns dies, va ser l'aniversari de la mare i es pregunta, "com la felicito?" i remata: "Al final, la vida continua i li vaig dir: "Espero que siguin molts anys juntes"", perquè "són de la família", recalca. Tal és així que el seu nebot, Fèlix Colomer, conegut per dirigir documentals com Vitals i sobre el cas Maristes, va retratar aquesta convivència amb la primera obra, que va batejar amb el nom del nano ucraïnès. 

Vuit anys de conflicte
Tanmateix, en un escenari d'hostilitats tot és incert i variable, malgrat que "fa vuit anys que viuen en guerra, i quan hi anaves ho veies", precisa Fernández i continua, "però el que ningú s'imaginava era el salt de les últimes setmanes", amb l'entrada de les tropes russes per terra, mar i aire.

Col·laboració amb l'ONG Tanu  
El vincle de Sasha i Rosa és Tanu, una ONG de Terrassa que des de fa més de dues dècades vetlla pels drets de la infància a Ucraïna. Ella fa uns 15 anys que n'és membre i acull canalla d'aquest país, al principi quan va arribar l'organització gestionava una setantena i el passat desembre-gener, l'última vegada, una trentena, una rebaixa que podria tenir relació amb el coronavirus.

Precisament, l'ONG ha fet una crida a la solidaritat, tantper a famílies que vulguin acollir (627 974 379 / 639 620 035 i [email protected]), com per fer donatius (al compte de TANU La Caixa ES97 2100-3164-71-2200150426) que destinaran a la compra de medicaments i aliments. També des de l'entitat s'espera "un corredor humanitari" per rescatar aquestes famílies, ja que la "frontera més segura és amb Polònia", detalla la vallesana i "són 1.000 quilòmetres que creuen el país i que, ara per ara, no són segurs".