Casado expressa fidelitat a Feijóo i llança un dard contra el populisme d'Ayuso

L'encara president del PP reivindica la política institucional enfront "la invasió del sentimentalisme" i afirma que no mereix "la reacció que he patit"

Casado, arribant a la Junta Directiva Nacional d'aquest dimarts
Casado, arribant a la Junta Directiva Nacional d'aquest dimarts | Europa Press
01 de març del 2022
Actualitzat a les 15:03h
El president del PP, Pablo Casado, ha fet el seu discurs de comiat com líder de la formació davant de la junta directiva nacional, el màxim òrgan entre congressos, després de la guerra interna que ha sacsejat el partit. Casado ha fet una defensa del seu llegat i ha expressat de manera explícita la seva "fidelitat i amistat" a Alberto Núñez Feijóo, que té tots els números per fer-se amb el lidefratge del PP. No ha fet mencions concretes a la crisi viscuda fins al final del seu discurs, quan ha defensat la seva gestió, lamentant el que hagi pogut fer malament, però també "la reacció que he patit, inèdita en la història democràtica i que no mereixo". 

Malgrat que el seu mandat s'ha caracteritzat per un acusat populisme, Casado ha aprofitat el discurs per enviar un missatge als seus i especialment llançar un dard contra Isabel Díaz Ayuso. Casado ha etzibat contra el "populisme" tot dient que continua creient en "la política seriosa i institucional, en la raó enfront la invasió del sentimentalisme i l'auge populista".

Pablo Casado ha afirmat que "la responsabilitat ara no cotitza a l'alça", però ha advertit al seu partit de no caure en "la temptació de jugar en el terreny de joc dels nostres adversaris". Això deixaria "orfe" una part de la societat, segons l'encara president del PP. Ha refermat que el PP representa el que "sempre ha estat, el centre reformista liberal" i ha tret pit per haver aconseguit "agrupar el terreny de la moderació".

Casado ha passat revista a la seva trajectòria, recordant que va dedicar passar a la política després de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco i que va optar a competir per liderar el partit davant del "cop contra la legalitat a Catalunya". Ha resumit el seu ideari i el del partit amb el lema de llibertat, Constitució i europeisme. 

Ayuso no perdona
Per la seva banda, en la seva intervenció davant la junta directiva, Ayuso no ha tingut commiseració pels seus rivals interns. La presidenta madrienya ha fet una intervenció molt dura, en què ha qualificat la suposada investigació interna que va patir com "fets gravíssims", demanant l'expulsió del partit dels qui n'hagin estat responsables. Ayuso s'ha preguntat "quantes Ritas Barberá deixarem a la cuneta" i com podrà aconseguir el PP el respecte de la ciutadania "si no el tenim entre nosaltres". Ha afirmat que "les ferides no es tanquin en fals" i per això cal fer fora del partit els seus responsables.  

La reunió de l'organisme es produeix després de la pitjor crisi patida pel PP en la seva història. El xoc frontal entre Génova i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, arran d'un contracte de la Comunitat que va beneficiar el germà d'Ayuso va desfermar la caixa dels trons a la formació. Durant set dies, una guerra oberta entre Casado i Ayuso -que va acusar la direcció del seu partit d'espionatge contra ella- va fracturar el PP. 

El partit conservador va viure escenes mai conegudes fins aleshores, des d'un seguit de compareixences de Casado i el seu número dos, Teodoro García Egea, qüestionant l'honestedat de la líder madrilenya, a una concentració de partidaris d'aquesta davant la seu de Génova. La crisi va generar una aliança ntre Ayuso i la quasi totalitat de barons territorials, amb el gallec Alberto Núñez Feijóo al davant, que van reclamar la sortida de Casado. Dimecres passat, l'endemà que el secretari general hagués dimitit, Casado va tirar la tovallola i va anunciar que convocaria un congrés extraordinari en el qual no es presentaria.

Fa mesos que Casado patia una erosió en el seu lideratge. Però es va resistir a dimitir la setmana passada en una reunió abrupta amb els dirigents territorials que es va allargar fins a la matinada i va convocar la junta directiva, formada per uns 400 dirigents del partit. D'aquesta manera, es garantia una sortida més digna i l'oportunitat de tenir el seu torn d'intervenció i defensar-se de les acusacions d'espionatge i de mala gestió del partit. Els darrers intents de l'encara líder del PP s'han centrat a defensar-se davant d'un allau de crítiques que, acumulades durant temps en silenci, s'han desbocat de cop.

Núñez Feijóo és el dirigent que apareix en aquests moments com  afavorit per agafar el timó de la formació en el congrés a celebrar el 2 i 3 d'abril. Tots els barons li han demanat que gfaci un pas al costat, Ayuso entre ells. I el mateix Casado s'ha posicionat a favor que el gallec presenti la seva candidatura.