ERC defensa que s'ha de prioritzar l'Alt Pirineu i l'Aran per decidir sobre els Jocs d'Hivern

Els republicans consideren que el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès han de poder ser escoltats, però sense "menystenir" la veu dels territoris més afectats

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
28 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:46h
ERC considera que el procés per decidir si s'han de celebrar els Jocs d'Hivern del 2030 a Catalunya ha de prioritzar la veu de l'Alt Pirineu i l'Aran, el territori més directament afectat per la candidatura. Els republicans afegeixen així lletra petita a la votació que es va produir el dijous passat al Parlament, quan ERC i Junts van anar de la mà dels comuns i de la CUP per aprovar un text en el qual es defensava consensuar una fórmula perquè també puguin dir la seva el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha precisat aquest dilluns que el compromís del Govern és circumscriure la consulta a l'Alt Pirineu i l'Aran i que, a partir d'aquí, consideren que les altres tres comarques "han de poder participar" en el procés. Tot i això, ha insistit que el mecanisme que s'acordi no pot suposar "un ofec o menysteniment" de la veu dels territoris més afectats.

"Volem escoltar tothom, han de poder participar tots, però sense menystenir l'Alt Pirineu i l'Aran", ha insistit Vilalta, que considera que els altres tres territoris han de trobar "un encaix" a l'hora d'escoltar quina és la seva opinió sobre la candidatura. Preguntada per si caldria explorar fórmules de vot ponderat, Vilalta ha respost que el resultat ha de poder ser fàcil d'interpretar i, per tant, no afegir complexitat a la presa de decisió. 

Aquest dilluns, els comuns han emplaçat els republicans a atendre l'aprovació que va fer el Parlament, que segons la seva interpretació suposa incloure el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès a la consulta. "Volem expressar la nostra preocupació perquè, tot i que la proposta va ser aprovada amb els vots d’ERC i Junts, hem sentit veus d’aquests mateixos partits qüestionant el compliment del que ha estat la voluntat del Parlament", ha assegurat el diputat d'En Comú Podem David Cid. El dirigent ha criticat "l'opacitat, els tripijocs polítics i la improvisació" amb la qual s'està gestionant la candidatura. 

"El Govern té tot el dret de món a voler ser recordat com el Govern dels macroprojectes fracassats, però el que no pot fer és saltar-se el mandat del Parlament que l’únic que està demanant és que els territoris afectats pels Jocs d’Hivern puguin votar", ha insistit Cid, que ha emplaçat els republicans a fer campanya pelsi realment estan "convençuts" amb aquest projecte.