Russia Today: així és el «coll de la serp» en què Putin gasta més de 300 milions l'any

Quin impacte tenen, com es financen i què diuen els canals estatals russos clausurats per la Unió Europea en el marc de les sancions per la guerra a Ucraïna

Russia Today
Russia Today | Adrià Costa
01 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:54h

Del fanatisme a la barbàrie només hi ha un sol pas, afirmava Diderot. I en una guerra, en ple segle XXI, el caos informatiu en un món de xarxes socials i propaganda escenifica la barbàrie, dona peu a les mentides i mostra un enfrontament de relats entre l'Oest i l'Est d'Europa. En aquesta situació, la UE ha prohibit les emissions de dues cadenes de televisió russes en conseqüència de la guerra a Ucraïna. Russia Today i Sputnik, mitjans adscrits al finançament directe del Kremlin i que tenen canals de notícies en anglès, castellà, àrab i rus, són els primers mitjans afectats pel conflicte en el marc de les sancions imposades per Brussel·les. Les seves filials també es veuran afectades per aquesta mesura, encara que no s'hagi determinat quin serà el procediment per aturar-les (ni si també es veuran afectades les pàgines web i les seves xarxes socials). Lluny d'aturar les hostilitats, l'exèrcit rus va rebre l'ordre de Vladimir Putin d'atacar des de tots els fronts i establir "una guerra total" contra Ucraïna. Aquest dilluns, però, a la frontera amb Bielorússia, delegacions dels dos bàndols s'han reunit per primer cop per temptejar la fi de la guerra. 

La prohibició de les emissions televisives dels dos canals russos per part de la UE -que, a Catalunya, ha estat criticada per alguns periodistes, però no per associacions del sector- estableix un precedent contra la premsa, en aquest cas lligada de manera directa al Kremlin. L'Alt Mandatari de la UE, Josep Borrell, es va mostrar contundent contra els dos canals quan es va anunciar el seu tancament, diumenge al vespre: "Avui prenem una decisió important per acabar amb la manipulació d'RT i Sputnik. Tallem el coll de la serp", va dir. Úrsula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, va assegurar que amb aquesta mesura "ja no podran difondre les seves mentides per justificar la guerra de Putin i sembrar la divisió a la nostra Unió". "Estem desenvolupant eines per prohibir la seva desinformació tòxica i perjudicial a Europa", va sentenciar. Aquest dimarts al matí, la cadena Sputnik ha notificat que a França "ja no poden emetre". A més, la plataforma YouTube ha notificat que "bloqueja de manera immediata tots els canals d'Sputnik i RT a Europa". Facebook i Instagram també han decidit anul·lar tots els comptes de Russia Today, aquest dimarts al matí.

Ni Russia Today ni Sputnik s'han tallat un pèl a l'hora de valorar la prohibició d'emetre en territori rus. En editorials i diverses peces, els dos mitjans carreguen contra la UE i enarboren el missatge conjunt que tot plegat "era una excusa perquè des de fa temps volien tancar les seves televisions". "Quina relació tenim nosaltres amb la decisió del president de fer aquesta operació? No ho sé. És clar que, independent de si nosaltres emetem o no, l'operació seguirà", ha explicat la directora d'RT, Margarita Simonián, en un comunicat. I aquestes declaracions són clau, perquè escenifiquen el relat sobre la guerra que han brandat Russia Today i Sputnik. Tots dos mitjans, però, amenacen les autoritats europees i asseguren que "trobaran la manera de connectar amb el seu públic". Per part de la UE, caldrà veure com asseguren el tancament de les emissions i quin abast tindrà, tant a Internet com als canals de Telegram, YouTube o a les xarxes. A Telegram, per exemple, el canal en castellà té 140.000 seguidors.

«Operació militar»: la deformació del llenguatge d'RT per informar sobre la guerra
Eufemismes, símils i sinònims. Cap dels dos mitjans russos han parlat mai d'una guerra i ni tan sols d'una ocupació a Ucraïna, des de l'inici de les hostilitats dijous. La cobertura de Russia Today, la més extensiva i la que té major influència en els països de l'oest d'Europa, aglutina les declaracions i les opinions de tots dos bàndols, a més de les informacions que apareixen dels Estats Units, Europa, la Xina o, fins i tot, del govern de Volodímir Zelenski. Ho fa, però, des de la visió del govern de Putin. Això és el que ha fet pujar la mosca al nas a les autoritats de la Unió Europea, que a la pràctica han pres mesures de qui està en una situació de guerra. 
 

La seu d'RT a Moscou Foto: Viquipèdia Commons


"Què està passant després de l'inici de l'operació militar?" és un dels missatges principals amb els símils sobre l'ocupació que es poden llegir en múltiples actualitzacions per part dels canals de comunicació d'RT. Des de fa setmanes, com es pot comprovar en tots els seus serveis, emeten els missatges del Kremlin sobre "les agressions" ucraïneses a la zona del Donbass, l'argument que el govern de Zelenski "protegeix nazis" o que, en cap cas, des del govern de Putin es parla d'una guerra o d'un atac contra la sobirania d'Ucraïna.

El canal RT en Español és un dels més seguits a tot el planeta de les filials del mitjà de comunicació rus, gràcies al seu abast a l'estat espanyol i a tots els països de Llatinoamèrica. En aquest continent hi ha trobat complicitats després de la prohibició de la UE, des d'on s'ha criticat "la censura de mitjans". Ho han fet països com Nicaragua o Veneçuela, coneguts per la seva manca de legitimitat democràtica o protecció de la llibertat de premsa.
 

Una imatge d'RT en Español, davant les declaracions de Peskov de divendres sobre la invasió Foto: Russia Today


Com funciona Russia Today i d'on prové el seu finançament?
Russia Today és un mitjà de comunicació de titularitat independent, segons les lleis russes, però que depèn exclusivament del finançament del Kremlin. Creada el 2005 per ordre del govern de Putin, la seva fundació tenia un objectiu molt concret: modificar l'opinió que la comunitat internacional tenia sobre Rússia. L'empresa va rebre el suport de la que va ser l'agència de comunicació pública més important de la Unió Soviètica, la RIA Novosti, creada el 1941 i dissolta el 2013 davant l'auge de les altres cadenes russes. Aquest gegant de la comunicació va ser l'encarregada de donar el suport necessari per a crear l'empresa matriu d'RT, anomenada ANO TV-Novosti, des d'on es va vertebrar el conglomerat de canals i filials de Russia Today.

Amb més de 2.000 professionals només en corresponsalies i redaccions a l'estranger, des del 2007 es va expandir a tot el planeta per tal de poder "apropar la visió real de Rússia" per trencar amb la que ells anomenaven l'associació que es feia amb el seu país des de la comunitat internacional: "Comunisme, pobresa i neu". Des de fa 17 anys que el mitjà de comunicació és dirigit per Margarita Simonián, que amb només 25 anys va aconseguir el càrrec. Simonián no només és redactora en cap (i directora d'RT): també ho és d'Spútnik i de Rossiya Segodnya, l'agència de comunicació russa de caràcter internacional que va absorbir RIA Novosti.

El punt clau del control de Russia Today és el finançament: segons les darreres informacions publicades, que daten del 2015, el mitjà ha rebut centenars de milers de milions de rubles per part dels pressupostos del govern rus. Amb una mitjana de 300 milions d'euros anuals, la major assignació es va produir el 2011 amb 380 milions destinats al canal RT. Un estudi conjunt de diverses universitats va determinar que el 80% del pressupost que rep el mitjà està destinat a totes les delegacions internacionals que tenen repartides pel món. Només en espanyol, RT té redacció física a Madrid, Miami, Washington DC, Ciutat de Mèxic, l'Havana, Caracas i Buenos Aires. En total té 21 oficines en 16 països.
 

Putin i Macron, separats per una taula immensa Foto: EP / Agències


El paper d'Inna Afinogenova, a «RT en Español»
Una de les figures més reconegudes a Catalunya és la periodista Inna Afinogenova, qui va ser una de les informadores amb més rellevància del canal rus en parla hispana. Ara, dirigeix i presenta el programa Ahí les va, des de Moscou, en un espai d'informació política i social d'actualitat, fortament lligat a RT. Coneguda per les seves píndoles i informacions en format de vídeo, Afinogenova va ser una de les figures més crítiques contra les notícies, reportatges i indagacions que relacionaven el Kremlin amb l'independentisme català.

En especial, va ser molt contundent contra l'anterior subdirector d'El País, David Alandete, a qui li va dedicar diversos vídeos i articles. RT en Español no és només un mitjà de comunicació d'informació política. A través de molts vídeos, successos, imatges impactants i cobertura internacional, ha guanyat milions de seguidors a Twitter, Instagram i YouTube.