Aragonès es compromet a fer de Catalunya un «estat emprenedor» en l'arrencada del Mobile

El president de la Generalitat, davant del rei i de Sánchez, reivindica el paper del català en el món digital i aprofita per defensar la independència d'Ucraïna davant la invasió russa

Aragonès, Sánchez i el rei, en el sopar inaugural del Mobile.
Aragonès, Sánchez i el rei, en el sopar inaugural del Mobile. | Adrià Costa
27 de febrer del 2022
Actualitzat a les 21:36h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha compartit aquest diumenge taula amb Pedro Sánchez i Felip VI en el sopar inaugural del Mobile World Congress, que celebra aquests dies una edició marcada per una certa normalitat després de la suspensió del 2020 i el bagatge minso de la del 2021, encara en plena pandèmia. En el seu discurs, Aragonès ha reivindicat el paper de Catalunya en el món de la tecnologia i s'ha compromès a fer-la actuar com un "veritable estat emprenedor". També ha aprofitat per citar l'èxit de la pel·lícula Alcarràs, feta en català i guanyadora de l'Ós d'Or de la Berlinale, per assenyalar el rol internacional de la llengua del país.

"Catalunya té tots els ingredients per potenciar l'ecosistema digital que es crea al voltant del Mobile World Congress. És per això que estem decidits a promocionar-los actuant com un autèntic estat emprenedor. Ho farem garantint totes les infraestructures necessàries per afavorir el progrés econòmic del sector. I ho fem participant directament en el suport a iniciatives i estratègies empresarials clau per a la nostra economia", ha apuntat el president, que també ha citat iniciatives com el Barcelona Supercomputing Center i el projecte per construir xips europeus, pensat per reduir la dependència asiàtica en aquest matèria, que s'ha notat encara més després de la pandèmia.

En clau política, Aragonès ha evitat qualsevol referència a la taula de diàleg amb el govern espanyol -a l'espera de data per celebrar la tercera trobada-, però sí que s'ha centrat en la guerra a Ucraïna. "Cal protegir la independència d'Ucraïna i el seu poble. Catalunya està amb ells i amb la resta de socis europeus. Els nostres pensaments estan centrats en les comunitats ucraïneses d'aquí i d'arreu del món. Catalunya estarà sempre amb ells en unió amb l'afany de pau", ha remarcat del president de la Generalitat.

Plantada al rei i preocupació per la situació d'Ucraïna
El president Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han plantat el rei espanyol Felip VI en la seva arribada a la inauguració del Mobile al MNAC. A les portes l'han rebut el president del Govern central, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño; la delegada del Govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i el president del consell del GSMA, José María Álvarez-Pallete.

A més, Aragonès i Colau han traslladat a Sánchez la seva preocupació pel conflicte d'Ucraïna. Tots dos han plantat Felip VI en la seva recepció al Mobile i han pogut parlar amb el president espanyol en privat abans de la inauguració.

Felip VI i Sánchez passen de Catalunya i se centren en la crisi d'Ucraïna
Els màxims mandataris de l'estat espanyol han centrat els seus discursos en la crisi de guerra que es viu a Ucraïna i han condemnat l'atac de Putin. Per la seva banda, Sánchez ha reivindicat aquest diumenge les mesures i les sancions preses per la UE contra la "barbàrie" del president rus, Vladimir Putin, a Ucraïna. El monarca espanyol també ha carregat contra el dirigent rus, encara que ha centrat el seu discurs en la importància del Mobile per a la tecnologia i la rellevància de l'Estat. 

Felip VI ha criticat aquest diumenge la "inacceptable agressió" de l'Exèrcit rus contra Ucraïna, a la qual ha expressat la seva solidaritat, i ha reclamat respectar el dret internacional per restaurar la pau el més aviat possible.