Kíev, contra les cordes

La capital es defensa gràcies als milicians a l'espera de l'ajuda d'armament mentre Ucraïna assegura que les tropes russes han fet explotar un diposit de petroli als afores de la ciutat

Les tropes russes entren a Jarkhov
Les tropes russes entren a Jarkhov | Europa Press
Irene Montagut / Victor Rodrigo
27 de febrer del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:46h
La situació s'agreuja a Kíev, però la capital resisteix gràcies als milicians que esperen l'arribada d'armament. Així ho ha anunciat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, després que les tropes russes hagin intensificat la seva activitat, tal com van anunciar aquest dissabte a la tarda amb l'"ofensiva total". Els efectius russos es troben a pocs quilòmetres del centre neuràlgic i de les autoritats ucraïneses.

Durant aquesta quarta nit d'enfrontaments, un dipòsit de petroli ha explotat per un atac de les tropes russes. Estava a Vasilkov, a 40 quilòmetres de la capital, i ha generat una gran explosió, segons l'agència ucraïnesa UNIAN. Com a resultat, s'ha produït un incendi que podria causar "un dany ambiental enorme" i les autoritats locals han reomanat als ciutadans diverses pautes per evitar problemes per a la salut. 

L'alcaldessa de Vasilkov, Natalia Balasinovich, ha confirmat que el vídeo que circula per xarxes i que mostra l'explosió "desafortunadament"és real. "L'enemic vol destruir tot al seu voltant, però no tindrà èxit", ha dit.

Aquesta quarta nit, l'exèrcit rus també ha entrat fins al centre de Járkov, la segona ciutat més gran del país. "Hi ha hagut un avaç de vehicles enemics russos a Jarkov, incloent la part central de la ciutat", han assegurat les autoritats ucraïneses. L'alcalde de la ciutat ha subratllat que hi ha enfrontaments als carrers de la ciutat i ha demanat als ciutadans quedar-se a casa perquè "la ciutat és molt tensa". 

El ministeri de Defensa del Kremlin es mostra contundent en un comunicat, on s'afegeix a les exigències de Putin i a les acusacions contra el govern de Volodímir Zelenski: els assenyalen "per negar-se a començar les negociacions" i així posar fi al conflicte armat. Des del Regne Unit apunten que els enfrontaments crítics que s'han produït aquesta matinada haurien estat orquestrats per "grups de sabotatge russos" per minar la moral del govern d'Ucraïna. Les mateixes fonts britàniques del departament de Defensa han assegurat que l'avenç rus ja no és tan ràpid com en les últimes dues jornades. Han apuntat a problemes logístics.

Atacs a Rússia
Anonymous ha declarat la guerra cibernètica a Rússia. Aquesta nit han atacat els canals de televisió del país i també l'agència Rússia Today i reprodueixen en pantalla imatges de què està passant realment a Rússia.

També el món financer li ha fet un tancament al país dirigit per Vladímir Putin. Tal com es va confirmar aquest dissabte a última hora, la UE i els Estats Units avancen cap a l'aïllament econòmic de Rússia i l'exclouen de la xarxa SWIFT. Els bancs privats rusos queden afectats per l'expulsió del mecanisme financer i es paral·litzen els actius internacionals del Banc Central de Rússia.