Pressió de les tropes russes per arribar al centre de Kíev

El president Volodímir Zelenski admet que Ucraïna es "defensa sola" mentre el món "s'ho mira de lluny"; el govern ucraïnès demana als ciutadans que es defensin i facin servir còctels Molotov

Ucraïnesos esperant el tren per marxar a Lissitxansk
Ucraïnesos esperant el tren per marxar a Lissitxansk | Europa Press
Irene Montagut / Victor Rodrigo
25 de febrer del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:42h
Els pitjors temors d'Ucraïna es fan realitat: l'exèrcit rus ha penetrat les defenses de Kíev i ja són a la capital. Les tropes russes ja són al districte d'Obolon, a només 10 quilòmetres del centre de la ciutat. Així ho ha confirmat el govern ucraïnès, que demana als seus ciutadans actuar com una guerra de guerrilles: "Fes còctels Molotov, neutralitza l'ocupant!", resa una piulada del ministeri de Defensa del govern de Volodímir Zelenski. Minuts abans, en un nou missatge en vídeo, el president Zelenski ha assegurat que aquest matí "Ucraïna es defensa sola" mentre la comunitat internacional "s'ho mira des de lluny". Els Estats Units han assegurat que temen que la capital ucraïnesa caigui en les pròximes hores. Per la seva banda, el govern rus assegura que "no estan atacant ciutats ucraïneses" i que només tenen com a missió atacar objectius militars marcats per Vladimir Putin. 

El ministre d'Exteriors, Dmytro Kuleba, ha confirmat que diversos "coets russos han impactat a Kíev". "L'últim cop que la nostra capital va experimentar una cosa així va ser el 1941 quan va ser atacada per l'Alemanya nazi", ha dit Kuleba, apel·lant a la comunitat internacional a "aïllar Rússia". En el seu discurs, Zelenski ha dit que les forces russes ataquen objectius indiscriminadament, siguin militars o civils.

En imatges difoses pel ministeri de l'Interior ucraïnès, es pot veure un edifici de 10 plantes impactat per coets militars que hi han provocat diversos incendis. L'Ajuntament de Kíev ha informat través dels seus canals oficials que els serveis d'emergència han rescatat una vintena de persones, amb 8 ferits i uns 150 evacuats.

Per ara, el govern ucraïnès ha confirmat almenys 137 morts, i centenars de ferits, però les xifres podrien ser molt més altes, ja que els atacs han continuat durant la nit i matinada. Durant la nit, i segons informen diversos mitjans ucraïnesos i internacionals, centenars de persones s'han refugiat a les estacions de metro de Kíev per possibles bombardejos.

Zelenski va anunciar durant la nit de dijous la mobilització general de la població. Com a conseqüència, els homes d'entre 18 i 60 anys tenen prohibit sortir d'Ucraïna i poden ser cridats a files. També està en vigor la llei marcial. Dijous, les forces russes van aconseguir controlar diversos objectius, entre ells la central nuclear de Txernòbil. Segons els EUA, les forces militars russes es troben a uns trenta quilòmetres de la capital.

El president ha admès que ell és "l'objectiu número 1" de la invasió russa. De fet, des dels Estats Units apunten que el rus Vladimir Putin pretén col·locar un govern titella al país veí. En el seu últim discurs, Zelenski ha avisat a Rússia que "tard o d'hora" haurà de parlar amb Kíev i aturar les hostilitats. 

Mentrestant, els EUA, la UE i el Regne Unit han anunciat en les últimes hores sancions dures contra Rússia, especialment dissenyades per aïllar Moscou a nivell econòmic, financer i tecnològic. Malgrat això, des de Kíev el govern avisa que no és suficient i que Putin segueix endavant amb els atacs.