Sánchez avisa de l'impacte econòmic i energètic que patirà l'Estat amb la crisi d'Ucraïna

El president del govern espanyol reclama a Putin que posi fi a l'atac i revoqui el reconeixement de la independència de Donetsk i Lugansk

Reunió del consell de seguretat de l'Estat amb Felip VI.
Reunió del consell de seguretat de l'Estat amb Felip VI. | Casa Reial
Oriol March / Sara González
24 de febrer del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:40h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una condemna rotunda de l'atac de Rússia a Ucraïna i ha avisat que el conflicte i les sancions imposades a Vladimir Putin tindran un impacte econòmic a l'estat espanyol, especialment en els mercats energètics. En aquest sentit, ha assegurat que es treballa des de fa setmanes per prendre les mesures necessàries que permetin "mitigar" la repercussió sobre la societat, les empreses, la indústria i les llars.

Sánchez ha lamentat que s'hagi iniciat una invasió d'un "país veí", un fet que considera una "violació flagrant" del dret internacional i de la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna. "És un atac frontal a valors com la pau, que han proporcionat a Europa anys de pau i prosperitat", ha assegurat en una declaració institucional des de la Moncloa. De fet, ha advertit que el conflicte afecta a equilibris que van més enllà dels països involucrats i que, per tant, les conseqüències seran "de gran abast"

"Espanya defensarà la legalitat i es desviurà pel restabliment amb la pau", ha assegurat Sánchez, que ha reclamat a Putin que posi fi a les "hostilitats", que revoqui el reconeixement de la independència de Donetsk i Lugansk, que compleixi els compromisos de Minsk i amb el dret internacional. 

Per ara, ha explicat el govern espanyol, s'ha posat en marca un primer paquet de sancions a Rússia per impedir que prossegueixen les agressions a Ucraïna i ha afegit que aquesta nit es reunirà el Consell Europeu per consensuar la resposta europea als atacs. Ha afegit que des del govern espanyol es prestarà ajut als espanyols que viuen en territori ucraïnès i que es donarà també suport financer al país per garantir "importants inversions" en protegir el benestar de la ciutadania i material sanitari. De tot plegat, ha dit, n'ha informat al cap de l'oposició, Pablo Casado, i en donarà explicacions al Congrés el dimecres de la setmana que ve. 

"La Unió Europea té una oportunitat per mostrar unitat i integració, dedicant els mitjans necessaris per fer front a aquesta greu crisi", ha insistit Sánchez, que per concloure el seu discurs ha afegit: "S'obre el camí de la pau i de la legalitat internacional, o bé el de la força il·legítima, que porta a la inseguretat. I per a Espanya, l'elecció és dura. Però és senzilla: som un país, som una democràcia, som una unió compromesa amb la pau i la solidaritat".