Suspensions i boicots: així reacciona el món de l'esport a la guerra a Ucraïna

El Barça de bàsquet i el d'handbol es troben entre els equips que han hagut d'alterar el seu calendari davant la invasió russa

Mirotic, en un duel contra el Zenit
Mirotic, en un duel contra el Zenit | FCB
Albert Vilanova / Lluís Girona
24 de febrer del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:41h
Després de dies d'escalada de tensió, Rússia ha fet el pas d'atacar Ucraïna. L'exèrcit rus ha iniciat aquesta matinada un atac coordinat per ocupar diverses zones del país veí. En un discurs televisat, Vladímir Putin ha anunciat la invasió "per protegir els ciutadans de la regió del Donbass", amb bombardejos contra ciutats i punts estratègics militars ucraïnesos des de primera hora de la matinada. El conflicte té -i tindrà- unes conseqüències socials i econòmiques evidents.

En una escala d'importància menor, una guerra d'aquest tipus pot afectar encara més àmbit de la vida quotidiana i laboral de tots els europeus. Un d'aquests aspectes és l'esport. En el bàsquet, per exemple, la situació d'incertesa és màxima. L'Eurolliga té diversos equips russos, i precisament aquest divendres el Barça n'havia de visitar un: el Zenit de Sant Petersburg. El club s'ha negat a viatjar-hi i finalment la competició ha suspès aquest partit, però manté de moment l'enfrontament dels blaugranes contra el CSKA de Moscou per diumenge.

En handbol, la situació també és confusa. Tant, que el conflicte portarà el Barça a jugar a Eslovàquia. Serà en la penúltima jornada de la primera fase de la Lliga de Campions, prevista per al 3 de març. El partit s'havia de jugar a la pista del Motor Zaporoshye ucraïnès, però s'ha reubicat. També en handbol, l'atzar ha provocat que la selecció ucraïnesa es trobi en aquests moments a Andalusia, on aquesta nit s'enfrontarà a la selecció espanyola.

I el futbol també es podria veure afectat per la guerra. En cas que els Barça es classifiqui per als vuitens de final de l'Europa League, l'Spartak de Moscou i el Zenit podrien ser els seus rivals. A la Champions la incertesa és encara major. La UEFA ha convocat aquest diumenge una reunió extraordinària per valorar un canvi de seu per a la final, prevista a Sant Petersburg. La lliga ucraïnesa s'ha suspès.

Per altra banda, al món del motor també s'han alçat les veus. A la F1, que aquests dies fa la pretemporada a Montmeló, el quatre cops campió del món Sebastian Vettel ha anunciat la seva negativa a disputar el gran premi de Rússia, a Sochi, que s'ha de celebrar el cap de setmana del 25 de març. L'actual campió del món, Max Verstappen, s'ha pronunciat en el mateix sentit: "No és correcte córrer a un país que està en guerra", ha afirmat.