Ucraïna aprova que els civils portin armes de foc «per defensar-se» i declara l'estat d'excepció

La Rada Suprema impulsa amb 274 vots a favor un projecte que tensaria encara més el conflicte amb Rússia

El parlament d'Ucraïna
El parlament d'Ucraïna | Europa Press
23 de febrer del 2022
Actualitzat a les 17:08h
El conflicte entre Rússia i Ucraïna està lluny d'abandonar la tensió a la frontera i l'escalada de violència permanent. El parlament ucraïnès ha aprovat aquest dimecres al matí un projecte de llei, de manera provisional, que permetrà dur armes a qualsevol civil del país. L'esborrany, aprovat en primera lectura, suposarà un canvi radical en la relació dels ciutadans amb les armes, a les portes d'un possible conflicte armat amb Rússia. 

Per altra banda, el Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna (CSND) ha pres també avui una decisió que canvia radicalment la situació del país. A partir d'avui s'instaura l'estat d'excepció a tot el territori davant l'agressió russa, excepte a les regions de Donetsk i Lugansk, que ja es troben sota una administració politicomilitar. La decisió ha de ser encara ratificada pel parlament.

La Rada Suprema ucraïnesa -el parlament nacional- ha explicat en un comunicat publicat a la seva pàgina web que "l'objectiu del projecte és enfortir el compliment de l'Estat de Dret a l'hora de determinar el règim legal de propietat d'armes, garantir els drets i responsabilitats dels ciutadans". Encara que la nova legislació buscaria mantenir restriccions per a poder accedir a les armes, permet comprar-les i tenir-les en una situació "de defensa pròpia".

La mesura ha de ser ratificada, aprovada i redactada, però aquest matí s'ha volgut ratificar el suport del projecte a la Rada Suprema, amb 274 vots a favor de 352 possibles. L'escalada de tensions segueix sense aturador, i aquesta nova proposta legislativa d'Ucraïna pot posar encara més llenya al foc.

Ahir mateix, el president dels Estats Units, Joe Biden, va anunciar noves sancions a Rússia per "l'inici de la invasió d'Ucraïna" i la seva "flagrant violació del dret internacional". En un discurs contundent i adreçant-se a tots els seus aliats de l'OTAN, Biden va advertir Moscou que "si va més enllà amb la invasió" a Ucraïna, els Estats Units aniran "més enllà amb les sancions".

En aquest "primer tram", Biden va dir que hi haurà mesures financeres amb la reducció de l'accés de Moscou als mercats financers i de capitals per "aconseguir finançament d'Occident". El president dels Estats Units va assegurar que es tracta de sancions que "van més enllà dels passos que es van fer el 2014" amb l'annexió de Crimea.