PSOE i Podem sortirien reforçats en unes noves eleccions, segons el CIS

El baròmetre no inclou l'efecte de la pugna interna del PP ni del resultat dels comicis a Castella i Lleó

Pedro Sánchez (PSOE) i Yolanda Díaz (Podem), al Congrés.
Pedro Sánchez (PSOE) i Yolanda Díaz (Podem), al Congrés. | Europa Press
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 14:12h
Unes noves eleccions reforçarien els integrants del govern espanyol, PSOE i Podem. Així ho assenyalada el baròmetre de febrer del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dimarts, malgrat que encara no recull l'impacte de la confrontació interna al PP, ja que el treball de camp va tenir lloc entre l'1 i el 12 de febrer, abans dels comicis de Castella i Lleó i que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, esclatés contra el líder dels populars, Pablo Casado.

Segons l'enquesta, el PSOE sumaria ara un 28,6% dels suports (0,6 punts més que en les eleccions del 2019), mentre que Podem també creixeria, fins al 13,6% (0,7 punts més). El PP, en tot cas, també preveia llavors millorar resultats, assolint el 21,3% (0,5 punts més), tot i que quedant-se lluny dels socialistes en el primer lloc. En canvi, Vox recularia fins al 14,8% (0,3 punts menys), un resultat que contrasta amb l'èxit obtingut durant aquells mateixos dies a Castella i Lleó, quan va entrar al parlament regional amb 13 escons i el 17,6% de vots.

Més enllà de les quatre grans formacions estatals, Cs quedaria en un llunyà cinquè lloc, amb el 4,8% dels suports (dos punts menys que fa dos anys), i Més País quasi repetiria resultat del 2019, amb un 2,5% (escassament 0,2 punts més). Quant als partits catalansERC perdria una mica més d'un punt a nivell estatal, del 3,6% al 2,4%, Junts baixaria del 2,2% a l'1,6% i la CUP retindria l'1% aconseguit, per bé que la mostra d'enquestes a Catalunya és limitada i, per tant, el marge d'error és elevat.

El PSOE tindria ara garantida la victòria, segons el baròmetre, però no està tan clar que l'actual president espanyol, Pedro Sánchez, sigui el preferit per mantenir-se en el càrrec. Un 20,1% dels enquestats ho desitja, però cada cop té més a prop la seva companya de govern i dirigent de Podem Yolanda Díaz, a qui vol un 19% com a presidenta. Molt lluny queden Pablo Casado (9,5%), Santiago Abascal (7,2%), Inés Arrimadas (5,8%) i Íñigo Errejon (4,1%). Un 2,1% cita Díaz Ayuso.

Pel que fa a notes entre l'1 i el 10, Díaz és des de fa uns mesos la millor valorada, amb un 4,87, per damunt de Sánchez (4,49). Malgrat que pocs el trien com a preferit, obté relativament bona puntuació també Errejón (4,01), per damunt d'Arrimadas (3,66),Casado (3,23) i Abascal (2,71).

El baròmetre de febrer pregunta també sobre els pressupostos de l'Estat del 2022. Només un 2,3% afirma que els coneix en profunditat i un 64,1% més, que en té alguna idea. I d'aquests, tan sols el 33,7% en fa una valoració positiva i el 49,9%, la fa negativa, mentre que la resta dubta o se situa en posicions intermèdies. D'entre els que saben alguna cosa dels comptes, escassament el 30,9% creu que responen a les necessitats de la societat espanyola i el 54,4% ho nega.

En relació a la gestió de la Covid, un 53,9% dels enquestats creu que es poden relaxar les mesures, mentre que un 26,3% les mantindria i un 13,8% fins i tot n'imposaria de més exigents. I pel que fa a la vacunació, un 46,4% la faria obligatòria per a tothom, un 26,3% ho imposaria per a personal sanitari, de residències i empleats de feines en contacte amb públic, i només el 23,3% no hi forçaria ningú.