Crisi a la CUP de Vilanova i la Geltrú

Els tres regidors cupaires voten a favor dels pressupostos municipals amb ERC i Junts i desobeeixen l'assemblea, que volia fer-ho en contra

22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:59h
El ple de l'Ajuntament de Vilanova va aprovar ahir els pressupostos municipals
El ple de l'Ajuntament de Vilanova va aprovar ahir els pressupostos municipals | Ajuntament de Vilanova
Crisi a la CUP de Vilanova i la Geltrú. Els tres regidors del grup municipal -Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga- han desobeït l'assemblea popular de la CUP i han votat a favor dels pressupostos municipals de l'alcaldessa Olga Arnau, d'ERC, que governa amb el suport de la Junts i la CUP. Ara, l'assemblea decidirà què fa amb els tres regidors. Se'ls demanarà que posin el seu càrrec a disposició del partit, i no es descarta que se'ls pugui expulsar per no haver fet cas a l'òrgan que pren les decisions a la formació anticapitalista. 

El distanciament entre el grup municipal i l'assemblea de la CUP ve de lluny. Fa un any, una regidora va dimitir per discrepàncies internes. Al juliol, es va fer una assemblea que va acordar continuar al govern municipal a canvi de més transparència del grup municipal amb l'assemblea. Es volia que els pressupostos es traslladessin amb temps a les bases "per poder incidir" i "estar informats". Finalment, però, van rebre el detall dels comptes l'11 de febrer. "No se'ns van explicar els pressupostos, els vam rebre com si fóssim un grup de l'oposició", lamenten fonts consultades.

Capgirem Vilanova i la Geltrú - CUP, el nom del grup municipal, va decidir en assemblea el 15 de febrer que votaria en contra dels pressupostos de l'Ajuntament després de comprovar que no era prou ambiciós en àrees com l'habitatge o l'acció social. Els regidors del grup municipal de la CUP ja no hi van assistir. 10 membres de l'assemblea van demanar votar en contra dels pressupostos i quatre van demanar l'abstenció. Els tres regidors de la CUP, però, van votar ahir a favor dels comptes, cosa que "atempta directament contra la democràcia interna de l'organització i el seu codi ètic", tal com ha dit Capgirem Vilanova a través de Twitter. 

L'alcaldessa Olga Arnau celebrava ahir que els pressupostos hagin tirat endavant amb els vots d'ERC, Junts i la CUP. "És una eina que permetrà donar resposta a les necessitats de la ciutat", va dir. "Ahir mitja hora abans del ple ens van dir que votarien a favor dels pressupostos", assenyalen fonts de la CUP de Vilanova. L'assemblea permanent es reunirà aquest dimarts per decidir què fa amb els tres regidors. No se'ls pot retirar l'acta de regidor, però sí que se'ls podria arribar a expulsar. Primer, se'ls demanarà que posin el seu càrrec a disposició de l'assemblea i que s'expliquin, abans de decidir futures accions.

Els regidors defensen el vot
Els tres regidors de la CUP han defensat el seu vot favorable al pressupost municipal, malgrat el mandat contrari de l'assemblea per responsabilitat. No fer-ho, afirmen, suposaria "bloquejar la ciutat sine die i no poder materialitzar el projecte polític que dúiem al programa". En un escrit conjunt, els tres regidors expliquen que l'assemblea que proposava tombar els comptes del consistori, malgrat formar part del govern, només hi van participar catorze persones. "El nostre primer compromís ètic és el servei cap a la ciutadania i la ciutat i això no ho pot eclipsar una assemblea de catorze persones", ha afegit Marta Jofra en roda de premsa a l'Ajuntament.