El circ del PP

Ayuso sempre s'ha presentat com a figura antagonista a Sánchez i, en canvi, pot ser qui més l'ajudi a continuar a la Moncloa. També són notícia la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat, Carla Simón, Núria Marín i la sèrie sobre els Lakers que estrenarà HBO

18 de febrer del 2022
Actualitzat a les 7:26h

Rep el butlletí cada matí al teu correu

Ni un dia de tranquil·litat per a Pablo Casado. La setmana de digestió de les eleccions a Castella i Lleó, un avançament electoral que havia de servir per començar a pressionar Pedro Sánchez i instal·lar la idea que el PP feia cap camí cap a la Moncloa amb triomfs a les urnes, acaba amb ressaca pesada. Els populars han quedat a mercè de Vox en una altra comunitat -l'estratègia no ha obtingut els resultats esperats- i, a més a més, aquest dijous han constatat com Isabel Díaz Ayuso airejava, amb el matxet a la mà, la guerra caïnita que corca el partit des de fa temps. La presidenta madrilenya s'ha sentit atacada i ha respost atacant, sense contemplacions. Paraules dures, cap eufemisme i molta intencionalitat en cada acusació a Casado. 

Tot i que la causa de la disputa pública és un contracte d'1,5 milions d'euros per subministrar mascaretes a la Comunitat de Madrid -del qual el germà de la presidenta, Tomás Díaz Ayuso, se n'hauria endut una comissió de 286.000 euros i que la direcció de Génova considera una actuació "irregular"-, en el fons de l'enfrontament hi ha el pols pel lideratge del PP. Ayuso entén que Casado i el seu equip intenten dinamitar la seva carrera política -una actuació que ahir va definir com a "cruel" venint de qui, diu, són els seus companys de partit-, acusacions respostes per la direcció estatal amb l'obertura d'un expedient i més citacions de guerra. 

Reina del populisme conservador i exponent del PP abraçat a l'extrema dreta, Ayuso va demostrar aquest dijous que està disposada a utilitzar totes les armes que té el seu abast per conquerir la presidència del partit a Madrid, primer, i fer caure Casado, després. Aconsellada per Miguel Ángel Rodríguez -l'exportaveu de José María Aznar és l'assessor de capçalera-, la líder madrilenya ha decidit que no cal demorar més la pugna pel control de la formació. "Jo o Casado", es podria titular del paper interpretat ahir per la presidenta madrilenya.

La batalla oberta a Madrid deixa la ferida sagnant. Queda tocat l'encara líder del PP estatal, que haurà de demostrar fins on exerceix l'autoritat, i Sánchez, que podia intuir un final de legislatura complicat, es frega ara les mans. Curiosa paradoxa: presentada al gran públic com a figura antagonista al líder del PSOE, Ayuso es pot convertir en la possibilitadora de la continuïtat de Sánchez a la Moncloa. El PP no transmet la sensació de partit endreçat, tan agitat com erosionat per la corrupció. I els socialistes han d'agrair el desgavell a la presidenta de la Comunitat de Madrid, principal element desestabilitzador de les esperances de Casado.  
 

Avui no et perdis

» Perfil: «La lascívia del poder»; per Pep Martí.

» Opinió: «El suïcidi del PP»; per Oriol March.

» Opinió: «Ganivets 'made in Génova'»; per Joanthan Martínez.

»El Parlament aprova per unanimitat la fi de les polèmiques llicències d'edat.

» Els comuns traslladen preocupació a Aragonès per la «manca de lideratge».

»Setge a la marihuana; per Bernat Surroca.

»Les escoles de l'Opus lamenten haver de canviar el seu model segregador per tal de mantenir l'ajut públic; per Sergi Baixas.

»Un caixer a cada poble: el Govern presenta un pla per combatre la «desertització bancària»; per Irene Montagut.

»Més de 150 científics alerten que la proposta d'uns Jocs als Pirineus és «insostenible».

» El jutge rebutja arxivar la causa de Colau per subvencions a entitats.

» La UE assegura que ja han començat els bombardejos a l'est d'Ucraïna; per Lluís Girona.

» Secció Jo competeixo: «Elogi del 'Vostè primer'»; per Modernet.
 

 El passadís

Aquest divendres se celebra a Barcelona una nova reunió, llargament esperada, de la comissió bilateral Estat-Generalitat, el mecanisme de relació entre governs que havia estat somnolent en els anys àlgids del procés i que va recuperar l'activitat el 2 d'agost passat. A la comissió bilateral s'hi negocien competències i traspassos, i la Generalitat fa més de mig any que persegueix concrecions en carpetes com el de les beques o l'ingrés mínim vital, per posar-ne només dos exemples. Davant de tantes dificultats i de la inacció també de la taula de diàleg -que continua sense reunir-se d'ençà del 15 de setembre-, el Govern no ha sabut res mésde la famosa Agenda para el reencuentro, el document de 44 punts que Pedro Sánchez va exhibir en la represa de la mesa de negociació. Aquell document, l'aposta de la Moncloa per la taula de diàleg, incloïa fins a sis qüestions d'interès per a la Generalitat que es podien traslladar a la comissió bilateral, com les taxes judicials i l'assistència jurídica gratuïta. El Govern, però, no en sap res d'aquells compromisos verbalitzats per l'executiu espanyol.  

Vist i llegit

Carla Simón ha fet història amb l'Os d'Or a la Berlinale. El premi a la millor pel·lícula per Alcarràs, un film en llengua catalana que parla de la terra i de la gent que la treballa i se l'estima, ha situat el cinema del país a l'aparador internacional. Si heu de recuperar un article sobre la cineasta, atureu-vos en l'entrevista que Xavi Serra li fa al diari Ara. "Les dones hem de fer cinema i explicar les nostres històries", argumenta en la conversa concedida al rotatiu poc després de rebre el guardó al festival alemany. I per conèixer millor la trajectòria de Simón, recupereu també el perfil que escrivia Víctor Rodrigo, el nostre expert en cinema, a NacióDigital

 El nom propi

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha fet un pas que era previsible: ha reclamat que s'arxivi la seva causa en el cas del Consell Esportiu perquè considera que ha evidenciat que va actuar per esclarir els fets quan va rebre l'alerta de possibles irregularitats que implicaven regidors del seu partit. En l'escrit presentat al tribunal, Marín sosté que va sol·licitar la revisió de totes les subvencions i recursos atorgats a l'ens esportiu de la ciutat que governa i va promoure una auditoria interna per verificar-ne la qualitat de la gestió, i alerta de les conseqüències a "nivell personal i professional" que podrien ser "irreversibles" si se la segueix investigant.

El pas fet per l'alcaldessa coincideix amb la publicació en exclusiva a NacióDigital de converses intervingudes en del sumari del cas, en què dos dels principals implicats -Cristian Alcázar, exregidor d'Esports, i Eduard Galí, que era director del Consell Esportiu- impliquen la cap de gabinet de Marín, Montserrat Pérez, en una operació per aïllar el regidor denunciant de les irregularitats, Jaume Graells. L'alcaldessa continua investigada només per un presumpte delicte d'omissió del deure de perseguir activitats delictives.

 Els imperdibles

Si us vau convertir en aficionats de Los Angeles Lakers per com us captivava el bàsquet de l'equip comandat per Magic Johnson als anys 80, no us podeu perdre una sèrie que s'estrena a HBO el 6 de març: Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty. La sèrie, dirigida Adam McKay -responsable també de Succession i del film Don't look up- ficciona la vida d'aquells Lakers que van revolucionar l'NBA, fins a convertir la lliga en un producte de masses a escala mundial. El treball ens transportarà al parquet del Forum d'Inglewood, escenari en què Johnson i companyia s'enfrontaven als Celtics de Larry Bird, duels que van passar a la història. Gaudiu-ne. Bon cap de setmana!  

 
Joan Serra Carné
redactor en cap de NacióDigital

Vols rebre els butlletins de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per subscriure-t'hi