Ayuso declara públicament la guerra a Casado

La presidenta madrilenya acusa el líder del PP d'una maniobra "cruel i injusta" per enfonsar la seva carrera política; les declaracions obren una crisi al partit després de les eleccions a Castella i Lleó

Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, en un acte de campanya a Madrid
Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, en un acte de campanya a Madrid | Europa Press
17 de febrer del 2022
Actualitzat a les 18:22h

Fractura al PP. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha reaccionat declarant una guerra oberta contra Pablo Casado a les informacions sobre els suposats contractes irregulars de la Comunitat de Madrid, que haurien beneficiat el seu germà. Per defensar-se, ha disparat contra la cúpula del seu partit, en el punt de mira per un suposat espionatge a la presidenta madrilenya. En una compareixença pública que ha esberlat del tot relació amb Casado, Ayuso ha manifestat que no podia suposar que la direcció estatal del partit actuaria de manera "tan cruel i injusta" contra ella, al seu parer, "sense proves" i utilitzant la seva família. La dirigent madrilenya ha assenyalat que seria lògic que l'oposició la critiqués, però que "és dolorós que els qui t'han de donar suport et vulguin destruir". Ayuso no ha fet servir eufemismes.

La líder madrilenya ha afegit que les informacions que provenen de l'entorn de Casado -"i que ell no desmenteix", ha insistit- són el pitjor de la política". Ayuso s'ha defensat de les acusacions de corrupció per tracte de favor al seu germà, tot afirmant que totes les actuacions fetes per la Comunitat de Madrid han estat completament "legals". Ha explicat que el seu germà Tomás Díaz Ayuso porta anys treballant en el sector comercial. "D'abans que jo em dediqués a la vida política", ha recalcat. 

La presidenta madrilenya ha explicat que, segons ella, "s'està incomplint la llei orgànica dels partits polítics en diferents punts. Si dirigents del PP volguessin aclarir algun contracte només haurien de demanar-ho. "El contracte els serà lliurat pels serveis de premsa, no hi ha res il·legal -ha explicat Ayuso-. L'objecte són mascaretes en el pitjor moment de la pandèmia quan no n'hi havia i havíem de protegir els ciutadans i els sanitaris", ha afegit per defensar la seva actuació davant les informacions de suposades irregularitats, que ella atribueix a Casado i el seu equip.

Sobre l'existència de sospites a Génova entorn el contracte, ha detallat com en va ser coneixedora: "Me'n vaig assabentar per Pablo Casado quan vaig anar a veure'l al seu despatx; em va dir que s'ho havien filtrat des de la Moncloa i que creia que era irregular". Ayuso ha assegurat que tot sorgeix de l'oposició de Génova a la seva voluntat de liderar el PP de Madrid: "Només vull que es doni veu als militants", ha afirmat. "Sempre he estat lleial al PP", ha dit. I ha insistit: "He posat sempre en primer lloc els interessos de la comunitat". 

En un atac frontal a Casado, ha afirmat que les maniobres dutes a terme des de Génova són conegudes des de fa mesos i que si no les ha fet públiques ha estat per "lleialtat" al seu partit. "Puc haver comès errors, però no il·legalitats i no es trobaran proves d'haver beneficiat a la meva família, que està patint molt", ha declarat en una compareixença de premsa que ha caigut com una bomba a Génova.

Ayuso ha fet una defensa vehement de la seva trajectòria i actuació al capdavant de la Comunitat de Madrid: "No he destinat ni temps ni recursos a una altra cosa que no sigui Madrid". I ha cobert de retrets la cúpula del seu partit: "Em costa creure que hàgim lluitat tant per posar-nos en assumptes com aquest, promoguts per persones sense cap responsabilitat, que es mouen pels passadissos sense res més a fer". I s'ha queixat de Génova: "Ningú entén que estiguem en això en lloc d'unir-nos per aconseguir el canvi de rumb que necessiten els espanyols".      

Reacció immediata Casado: expedient i més llenya al foc
La direcció estatal del PP hareaccionat de manera immediata. En una altra compareixença carregada d'agror -en aquest cas, contra Ayuso-, la mà dreta de Casado i secretari general del partit, Teodoro García Egea, ha anunciat un expedient contra la presidenta madrilenya. Visiblement molest, García Egea ha considerat que les declaracions d'Ayuso han estat "quasi delictives" i ha nega que el partit hagi contractat detectius per investigar-la.

L'origen de la crisi és un contracte d'1,5 milions d'euros per subministrar mascaretes a la Comunitat de Madrid, adjudicat pel tràmit d'urgència durant la pandèmia a l'empresa Priviet Sportive. Tomás Díaz Ayuso, germà de la presidenta madrilenya, hauria fet d'intermediari. Ayuso no nega aquesta operació, gràcies a la qual el seu germà hauria ingressat una comissió de 286.000 euros. Per Génova, el contracte era "irregular". 

Primera víctima política
Aquest dijous la crisi interna que viu el PP ja s'ha cobrat la seva primera víctima: Ángel Carromero, cap de Coordinació de l'alcaldia de Madrid i home de confiança de l'alcalde, José Luis Martínez-Almeida, i ben connectat amb García Egea. Carromero havia estat assenyalat per El Confidencial com un dels implicats en el suposat cas d'espionatge intern a la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso.