Polèmica pel vi: serà «l'alcohol provoca càncer» el nou «fumar mata»?

La Comissió Europea debat si cal avisar en les ampolles després que un informe alerti del "risc" del consum d'alcohol mentre el Govern s'hi oposa i defensa la tradició vitivinícola catalana

El possible etiquetatge del vi com a cancerigen genera polèmica
El possible etiquetatge del vi com a cancerigen genera polèmica | ACN
15 de febrer del 2022
Actualitzat el 16 de febrer a les 10:43h
El 2003 es va decidir incorporar la frase "fumar mata" als paquets de tabac. El 2022 es debat si cal incorporar a les etiquetes del vi "l'alcohol provoca càncer". Un informe de la Comissió Europea avisa que "l'alcohol és un factor de risc" i obre la porta a incorporar una alerta a les etiquetes de les ampolles de vi. 

Aquest dimarts s'ha tractat el tema i l'eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, ha defensat que el possible etiquetatge del vi com a cancerigen "no és un atac contra cap cultura gastronòmica". No tots els europarlamentaris hi estan d'acord i alguns rebutgen la mesura. A més, els eurodiputats s'han inclinat per advertir els consumidors dels riscos del consum d'alcohol, malgrat que alguns han demanat deixar fora el consum "moderat" de vi. 

Amb tot, l'eurocomissària de Salut ha defensat que "els ciutadans sovint no són conscients d'aquest risc" i ha subratllat que la decisió de l'executiu comunitari sobre l'etiquetatge o no del vi com a cancerigen serà "d'acord amb la ciència". Kyriakides ha insistit en l'objectiu de reduir un 10% el "consum nociu d'alcohol" a la Unió Europea. Tot i que el debat ja s'ha iniciat, la Comissió Europea ha de presentar una proposta legislativa sobre la qüestió i no està previst fer-ho fins al 2023.  

Els eurodiputats catalans han demanat no "estigmatitzar" el consum de vi i diferenciar entre consum "moderat i abusiu". PP, Ciutadans, ERC i PSC rebutgen etiquetar el vi com a cancerigen i aposten per advertir que cal fer un consum "moderat i responsable". En canvi, els comuns s'abstenen en la qüestió de l'etiquetatge, mentre que Junts no ha fet públic el sentit del seu vot.

Per què només el vi?
L'informe de la Comissió Europea parla del "risc" de l'alcohol en general, però el debat només gira al voltant de l'etiquetatge de les ampolles de vi. Aquest és un altre factor que genera polèmica, ja que, en primer lloc, no es diferencia entre l'alcohol "dur" -el dels destil·lats- i el "suau -el vi i les cerveses-, i, en segon, l'informe no parla d'etiquetar també la resta de begudes alcohòliques i es limita al vi. 

El Govern defensa la viticultura catalana
Catalunya és una gran productora de vins i el Govern també hi ha dit la seva. El secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol, ha exigit que es desvinculi el consum moderat de vi de malalties com el càncer i ha argumentat que la ingesta moderada que proposa la dieta mediterrània aporta "beneficis contrastats dins d'una alimentació equilibrada".

En el mateix comunicat emès aquest dimarts, el Govern també fa esment al fet que el conreu de la vinya és una activitat econòmica que "arrela les persones que s'hi dediquen al territori" i que té "especial sensibilitat per la sostenibilitat". "Es tracta d'una activitat amb una història mil·lenària a Catalunya i la vinculació del vi i la seva cultura amb l'alcohol, sense cap altre factor, resulta incorrecta i injustificable", conclou.