Uns Goya 2022 per revifar: més bon cinema i una gala sense abraçades ni presentador

La cerimònia de l'acadèmia celebra una edició plena de grans títols que mostren el bon estat de salut de la indústria, però afronta les últimes conseqüències de la pandèmia

El retorn a la presencialitat als Goya és una de les grans notícies d'aquest dissabte
El retorn a la presencialitat als Goya és una de les grans notícies d'aquest dissabte | Europa Press
12 de febrer del 2022
Actualitzat el 02 d'abril del 2024 a les 10:31h

La 36a edició dels Premis Goya se celebrarà aquest dissabte a la nit, a la ciutat de València, al Palau de les Arts. En una edició que tornarà a estar marcada per la pandèmia, l'Acadèmia de cinema espanyol prepara una cerimònia amb certes limitacions (i la pèrdua de diversos convidats per estar contagiats de Covid-19) i un protocol molt concret per intentar que la gala es pugui desenvolupar de la manera més normal possible. A partir de les 22h, a Televisió Espanyola, es podrà seguir tota la gala.

Les condicions són clares: tots els nominats als Goya 2022, acompanyants i lliuradors dels premis estan obligats a sotmetre's a una prova PCR. La mateixa Acadèmia del Cinema ha enviat un correu a tots els assistents a la gala, inclosos actors i actrius, en què s'indica l'ús obligatori de mascareta, gel hidroalcohòlic i s'aconsella no fer manifestacions d'afectes com donar la mà, petons i abraçades.

"Ja hi ha hagut gent que ha donat positiu i no accedirà a la gala, no vindrà", han explicat diverses fonts a l'agència Europa Press. Les PCR s'estan fent des de dimecres passat fins divendres i encara no han revisat totes les proves. Des de la mateixa organització recomanen no fer cap mena de contacte entre persones durant la cerimònia, com no realitzar abraçades, petons ni encaixades de mans.

Per descomptat, però, no es durà a terme una cerimònia a distància com, per desgràcia es va haver de fer el 2021. No hi haurà presentador aquest any: diverses persones formaran un equip coral, que s'encarregarà d'entregar els guardons i "guiar el públic" a través dels diversos moments de la gala, segons les informacions que ha donat a entendre la mateixa acadèmia.

Actuacions musicals: de C.Tangana a Leiva
Com en cada cerimònia dels Goya, les actuacions musicals són molt esperades pel públic televisiu. Des de fa anys, l'expectació és màxima, i la gala sol deixar moments memorables com les interpretacions de Rosalía el 2019 o Aitana el 2020. Aquest any, l'aposta de l'acadèmia que dirigeix Mariano Barroso també és potent.

La llista d'artistes que actuaran aquest divendres és: C.Tangana, Leiva, Joaquin Sabina i Luz Casal. A més a més, la 36a edició dels Goya iniciarà la cerimònia amb un número musical que han preparat les actrius Jedet, Bebe i Cristina Castaño. Anys enrere, aquesta mena de gags musicals van generar moltíssima expectació i afinitat amb el públic. Un dels més mítics va ser el de 2011, amb Luis Tosar i un gran repartiment d'intèrprets.


Quines són les principals pel·lícules que opten a premis?
El buen patrón, de Fernando León de Aranoa, serà la principal pel·lícula a optar guardons aquest dissabte, amb 20 candidatures als Premis Goya. El film de producció catalana, de Mediapro, va superar el màxim històric de nominacions que va aconseguir Días contados, d'Imanol Uribe (19 nominacions). Les altres dues produccions amb més nominacions per als guardons d'aquest any són Maixabel, d'Icíar Bollaín (14 nominacions) i Madres paralelas, de Pedro Almodóvar, amb 8.
 

Mariano Barroso, president de l'acadèmia, presentant el nou protocol dels Goya Foto: Europa Press


En l'apartat de millor pel·lícula destaca Libertad, l'òpera prima de la catalana Clara Roquet, que ha aconseguit sis nominacions. Mediterráneo, la història de l'Open Arms i el seu fundador, Òscar Camps, opta a 7 premis i Las leyes de la frontera, de Daniel Monzón, també en suma 6 com el film de Roquet. La cerimònia de lliurament dels premis se celebrarà a València el 12 de febrer i s'homenatjarà Luis García Berlanga. José Sacristán rebrà el Goya d'Honor.

Com a millor actriu protagonista hi ha nominades les actrius Emma Suárez, Penélope Cruz, Petra Martínez i Blanca Portillo. A la categoria masculina opten a recollir el guardó Javier Bardem, Javier Gutiérrez, Luis Tosar i Eduard Fernández. Podeu consultar aquí totes les nominacions.

Arxivat a