«Es parla de la reobertura de l'oci nocturn i no dels que no podem dormir»

Veïns de la zona del Parc i la Llacuna de Barcelona, que aglutina tres grans locals, denuncien les molèsties que pateixen per soroll i incivisme quatre nits a la setmana

Deixalles a les portes de Razzmatazz
Deixalles a les portes de Razzmatazz | Frederic Esteve
12 de febrer del 2022
Actualitzat el 14 de febrer a les 12:21h
És divendres a les nou del matí i José Antonio Castañón, veí del carrer dels Almogàvers, ja fa moltes hores que està despert. Més de les que voldria. Els mitjans de comunicació informen a tot drap de la reobertura de l'oci nocturn, tancat des del 24 de desembre per l'ascens dels contagis de la variant òmicron i que acumula 600 dies amb la persiana abaixada durant tota la pandèmia. "Ningú parla, però, dels veïns que no podem dormir", explica aquest veí de 80 anys des del sisè pis d'una zona que acumula tres grans locals: Razzmatazz, L'Ovella Negra i Wolf Barcelona

Des de la primera nit de retorn a l'activitat de discoteques i pubs, explica, ha revifat un problema que s'ha agreujat amb la pandèmia. La majoria de clients d'aquests locals arriben a la parada de metro de Marina i fan el trajecte fins als locals pel carrer Algomàvers, tant d'anada com de tornada. Això suposa una afluència important de persones que circulen des de mitjanit i fins a les set del matí, alguns d'ells "amb ganes de gresca" amb crits i càntics que van empitjorant al llarg de la nit i que afecten a un volum, calcula Castañón, d'entre 350 i 400 veïns.

Jordi Aguilera: "No és només el soroll, sinó que toquen timbres, hi ha alguns enfrontaments i a les entrades dels pàrquings ens trobem amb pixats, defecacions i vòmits"

Abans de la pandèmia, explica, aquesta situació es produïa els dissabtes a la nit. Ara, però, aquests locals, que busquen recuperar-se de les pèrdues pel tancament forçat, obren de dimecres nit fins diumenge amb diferents intervals horaris, amb la qual cosa les molèsties es van succeint al llarg de tot l'horari nocturn. En el cas d'aquest cap de setmana, també hi ha locals que obren la nit de dilluns amb celebració especial de Sant Valentí. Només la primera nit, Razzmatazz va aplegar més de 2.000 persones. Al desembre, quan encara estaven oberts els locals, expliquen els veïns, les cues que es formaven per la petició del certificat Covid agreujava les aglomeracions.

"Ara són quatre nits sense dormir. I no és només el soroll, sinó que toquen timbres, hi ha alguns enfrontaments, i a les entrades dels pàrquings ens trobem amb pixats, defecacions i vòmits", explica Jordi Aguilera, un altre veí de 66 anys afectat del mateix carrer. Són dos dels portaveus de tot un veïnat que acumula queixes per la situació i que relaten com hi ha residents que "han de prendre ansiolítics" per poder suportar el malestar. A la zona hi ha també una residència de gent gran, La Trobada, també afectada. La seva directora, Núria Forner, relata que les finestres del centre tenen bons tancaments per esmorteir el soroll, però que, tot i això, a la nit hi ha "baralles i crits" a l'entrada i que es troben amb què "piquen timbres a altes hores, trenquen vidres, vomiten a la porta del centre i, fins i tot, trenquen la maneta". 

De fet, la preocupació dels veïns s'ha incrementat perquè ha arribat a un punt que, per la "desesperació", alguns van començar a llançar ous des de les finestres i balcons mentre des del carrer reben respostes amb proclames com: "Que es fotin els veïns!". "El problema és que la impotència ha fet que s'hagi llançat també alguna ampolla de vidre daltabaix. És perillós això, i no ho volem", alerta Castañón. Tant ell com Aguilera van prendre el passat mes de desembre les regnes de l'assumpte i van demanar una reunió amb l'Ajuntament de Barcelona per abordar aquest conflicte. La seva demanda ha estat atesa i just dimecres que ve tenen fixada una trobada amb el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle; el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé; i responsables de Guàrdia Urbana i de Mossos.
 

José Antonio Castañón i Jordi Aguilera, durant la conversa amb NacióDigital. Foto: Frederic Esteve


Els veïns agraeixen la diligència amb la qual han estat citats. De fet, fins ara des del consistori els han respost que la unitat nocturna de la Guàrdia Urbana fan "intervencions continuades i coordinades" amb agents uniformats i de paisà juntament amb els Mossos per denunciar i dissuadir comportaments incívics. També mencionen la prova pilot de mediació nocturna a l'espai públic que s'ha posat en marxa i el seguiment que es fa amb totes les parts de la Taula de Convivència del Parc i la Llacuna, veïns i empreses de seguretat de l'oci nocturn inclosos. 

José Antonio Castañón: "No estem en contra de l'oci nocturn. La gent necessita vàlvules d'escapament, però no és culpa nostra i tenim dret a descansar"

Castañón i Aguilera demanen, però, una solució. Subratllen que no es volen enfrontar als empresaris de l'oci nocturn, sinó una resposta que resolgui la situació que estan vivint. "No estem en contra de l'oci nocturn. La gent necessita vàlvules d'escapament, però no és culpa nostra i tenim dret a descansar", assegura Castañón, que fa 54 anys que viu al seu pis del carrer Almogàvers. Aguilera també suma 38 anys vivint al mateix lloc. "El nostre objectiu és dormir i descansar. El com s'aconsegueix això no depèn de nosaltres", asseguren. En tot cas, apunten, s'ha de tenir en compte "les conseqüències" quan s'autoritza l'obertura de locals d'oci nocturn en zona residencial. 
 

L'entrada de Razzmatazz, la nit de dijous a divendres, primer dia de reobertura de l'oci nocturn Foto: ACN