La Moncloa destina 1.000 milions a l'agricultura a cinc dies de les eleccions a Castella-Lleó

L'executiu de Pedro Sánchez aprova el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica del sector agroalimentari i treu pit del suport a l'Espanya rural

L'executiu aboca esforços a l'Espanya rural en vigílies d'eleccions a Castella-Lleó.
L'executiu aboca esforços a l'Espanya rural en vigílies d'eleccions a Castella-Lleó. | Europa Press
08 de febrer del 2022
Actualitzat a les 14:13h
El consell de ministres ha aprovat aquest dimarts el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) per al sector agroalimentari, dotat amb una partida de 1.000 milions d'euros. Ho ha explicat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, acompanyat de la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, des de la Moncloa. Rodríguez ha relacionat el pla esgtratègic a la necessitat de transformar l'economia espanyola, que requereix una "autopista" que l'executiu vol solidificar. "Es pot créixer puijant sous, pensions i drets laborals", ha assenyalat la ministra. 

Luis Planas ha desgranat els aspectes esencials del PERTE: incrementar la competitivitat del sector, assegurar la sostenibilitat davant dels reptes del canvi climàtic i la conservació de l'aigua, l'aire, el paisatge i la biodiversitat. Ha detallat que hi ha més de dos milions de persones que treballen en el sector agroalimentari i la seva transcendència. Planas ha esmentat els tres eixos d'intervenció: enfortiment a la indústria alimentària (400 milions), suport a l'adaptació digital de la cadena de valor, de la producció a la coercialització (450 milions) i el suport a la innovació i la recerca (més de 150 milions). 

El ministre ha posat en valor la importància estratègica del pla, que va més enllà del seu component econòmic i d'actuació en relació al nou marc ambiental, i es vincula als fons Next Generation. "És un dels grans pilars de l'actuació governamental, junt a la Política Agrària Comuna o la llei de Cadena Alimentària, destinada al sector agroalimentari", ha afirmat el ministre, que ha subratllat que l'objectiu de fons és que pels disset milions de persones que viuen a l'Espanya rural, "el territori sigui viu i productiu, un àmbit on sigui atractiu viure".

L'impacte d'aquesta mesura no es pot desvincular del context electoral.Castella-Lleó vota diumenge vinent i presenta un escenari obert. Rodríguez ha subratllat l'esforç fet per l'executiu de Pedro Sánchez en favor de l'agricultura. La realitat de l'Espanya Buidada ha estat present quan la ministra ha explicat que el govern ha destinat un total de 8.000 milions d'euros en total en diverses partides centrades en els petits municipis més afectats per la despoblació. "El repte demogràfic és també un repte democràtic", ha assegurat la portaveu. 

Va ser el president espanyol, Pedro Sánchez, qui va anunciar dilluns l'aprovació del pla en el transcurs d'una visita a la planta geotèrmica de Cardial Recursos Alternatius a Níjar (Almeria). L'objectiu és garantir "la competitivitat i el futur del sector a curt i a mig termini". Sánchez va vincular el pla als fons europeus, que va tornar a destacar com "una oportunitat que no desaprofitarem". El va lligar al projecte de transformació energètica, les tècniques d'emmagatzematge i l'hidrogen verd. El pla està destinat bàsicament a petites i mitjanes empreses, a cooperatives, molt rellevants en el sector de l'agroindústria".