El PSC demana a Borràs que tingui «el coratge de dir la veritat» sobre el cas Juvillà

Els socialistes sol·liciten a la presidenta del Parlament evitar els "espectacles" a la cambra i insisteixen que desobeir la sentència del 25% de castellà a l'escola "no beneficiarà la convivència lingüística"

Laura Borràs, durant el ple de Parlament de la setmana passada.
Laura Borràs, durant el ple de Parlament de la setmana passada. | Junts
07 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:57h
Després que Laura Borràs hagi evitat l'autocrítica en el cas de Pau Juvillà, i hagi descarregat les responsabilitats sobre ERC i la CUP per no acceptar la seva proposta de "resistència col·lectiva" davant l'ofensiva de la Junta Electoral Central (JEC), s'han succeït les crítiques a la presidenta del Parlament. En la línia dels comuns, que han acusat Borràs de mentir als grups parlamentaris sobre la suspensió de Juvillà, el PSC ha demanat a la segona autoritat del país que tingui "el coratge de dir la veritat". Els socialistes han insistit que Borràs ha d'actuar amb "transparència" i recuperar la "normalitat" de la vida parlamentària.

Conscient que les explicacions de Borràs han tornat a obrir les ferides en la convivència de les formacions independentistes, la portaveu en funcions del PSC, Lluïsa Moret, ha lamentat que la presidenta del Parlament no eviti "espectacles" a la institució. Els socialistes han insistit en el "desprestigi" i la "pèrdua de dignitat" del Parlament en les últimes setmanes, i han anunciat una ronda de contactes amb els grups per esquivar nous episodis en el futur, com la recomanació d'aturada de l'activitat de la cambra pel cas Juvillà. Moret ha recalcat que la funció del Parlament és "legislar" i ha evitat valorar si la junta de portaveus és el millor espai perquè Borràs s'expliqui. A la junta de portaveus hi estan representades totes les formacions, però les reunions es fan a porta tancada, sense presència de la premsa.

Sobre la proposta no detallada de Borràs de "resistència col·lectiva" -que hauria inclòs una demanda al Govern per desobeir la sentència del 25% de castellà a les escoles-, el PSC ha argumentat que "no beneficiarà la convivència lingüística". Els socialistes han recordat que, en el debat de la llengua, hi ha "dues obvietats": el compliment de les sentències judicials i la necessitat d'avançar amb consens.

En la roda de premsa d'aquest dilluns, el PSC ha anunciat una campanya explicativa al territori per deixar clares les "bondats i millores" de la reforma laboral. Els socialistes han tornat a subratllar que ERC ho té "molt difícil" per explicar el seu "no" al nou marc de relacions laborals, aprovat al Congrés gràcies a un vot per error d'un diputat del PP. Moret ha raonat que els republicans "han fallat" els treballadors del país. "Ara ha començat campanya per estendre cortina de fum per tapar el seu vot contra la reforma laboral", ha anticipat Moret.