Conviccions i prejudicis

Fuster advertia contra el fanatisme: "Tota convicció se us convertirà en prejudici per a les conviccions ulteriors"

Joan Fuster convidava a escoltar altres arguments.
Joan Fuster convidava a escoltar altres arguments.
06 de febrer del 2022
Actualitzat el 08 de febrer a les 10:47h
"Tota convicció -convicció seriosa- se us convertirà en prejudici per a les conviccions ulteriors"

Deia Joan Fuster que un bon llibre "sempre és una provocació", i una de les obres més representatives d'aquesta premissa és Diccionari per a ociosos. Publicat el 1964, és un dels primers llibres que va publicar l'assagista de Sueca, i inclou textos de temes variats, com ara l'amor, l'ètica, la guerra o el perdó, classificats per ordre alfabètic en una mena de fals diccionari.

Fuster es posicionava amb contundència sobre qüestions diverses, però es negava a ell mateix cap mena de transcendència, i en el mateix pròleg explicava que la seva era literatura "marginal, d'anar per casa", i per això aspirava només a omplir el temps lliure dels lectors. "Ja em dono per satisfet si no li frustro l’oci: si no l’hi frustro del tot", ironitzava des del pròleg.

En aquest diccionari fingit s'inclou l'aforisme de la setmana, inclòs en l'entrada sobre les conviccions, que per a l'assagista era millor no acumular perquè es podien convertir en l'avantsala del fanatisme. De fet, Fuster defensava que a la vida n'hi ha prou amb "tres o quatre" conviccions. La contundència d'aquest consell convida a reflexionar sobre les creences que arrosseguem i a estar oberts a escoltar altres arguments, sense apriorismes, i fins i tot a canviar d'opinió.