La CUP no vota al Parlament com a protesta pel rebuig a la delegació de vot de Juvillà

La diputada Euàlia Reguant lamenta que la condició de diputat de Juvillà "ha estat suspesa" i que no se l'ha convocat al ple

Eulàlia Reguant, en una imatge d'arxiu
Eulàlia Reguant, en una imatge d'arxiu | Frederic Esteve
Bernat Surroca / Oriol March
03 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:33h
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha demanat no normalitzar la repressió de l'Estat "sistemàtica i persistent". Reguant ha dit que el Parlament és testimoni de l'única resposta de l'Estat, la repressió, que afecta més de 3.000 persones. La diputada ha demanat que el cas de Pau Juvillà serveixi per evidenciar davant la comunitat internacional que l'Estat no té voluntat de diàleg, i ha dit que l'actual marc jurídic-polític busca posar límits als drets.

"La JEC ha passat per davant de la sobirania del Parlament", ha constatat, i ha acusat que Vox, Ciutadans i PP de fer "un nou cop d'Estat" davant del que va votar la ciutadania. Reguant ha assegurat que el dictamen que ha d'aprovar avui el Parlament diu el mateix que el de finals d'any, aquell cop amb el suport del PSC. "La condició de diputat de Pau Juvillà ja ha estat suspesa. No ha estat convocat al ple", ha dit, i ha anunciat que la CUP no votarà el dictamen com a mostra de protesta perquè els fets es contradiuen amb el que diu la resolució.

Poc abans, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha comunicat aquest dijous poc després de les cinc de la tarda que no ha acceptat la delegació de vot de Pau Juvillà que la CUP havia demanat pel ple que ja està en marxa. Com ho ha argumentat? En base al que estipula l'article 16.1 del reglament de la cambra, que segons ella estipula que no es pot incórrer en un "conflicte d'interès" en votacions com la programada per avui. La votació a què fa referència és la del dictamen de la comissió de l'Estatut del Diputat sobre la situació de Juvillà, condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a qui la Junta Electoral Central (JEC) demana substituir com a molt tard aquest divendres. Com que Juvillà és el protagonista del dictamen, aquest conflicte d'interessos és el que fa que Borràs hagi decidit denegar la delegació de vot.

Què diu exactament l'article 16.1 citat per Borràs? "Hi ha conflicte d'interessos quan un diputat té un interès personal directe o indirecte que pot influir de manera inadequada en el compliment dels seus deures com a diputat de manera íntegra. S'entén per interessos personals els propis del diputat i els secundaris, corresponents al seu entorn familiar, d'amistats i d'altres persones jurídiques, organitzacions i entitats privades amb les quals hagi tingut una vinculació laboral, professional, de voluntariat o de defensa d'interessos corporatius que pugui comprometre la seva llibertat de vot". La CUP, minuts abans d'arrencar el ple, no tenia coneixement de si havia estat acceptada la delegació demanada per a Juvillà, segons fonts parlamentàries consultades per NacióDigital.

El debat parlamentari ha estat dur, tant en el fons com en les formes. L'ha arrencat Jaume Alonso-Cuevillas, president de la comissió de l'Estatut del Diputat, que ha reconegut que hi haurà funcions de Juvillà que no es podran "garantir". La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha retret a l'independentisme que hagi dut a terme un "esperpent polític" al llarg de la setmana perquè -segons ella- no s'està dient "la veritat" a la ciutadania. "No tenen el coratge de fer-ho", ha indicat Romero. La dirigent socialista també ha acusat la majoria parlamentària de tenir "segrestada" la sobirania de la cambra. Acusacions que, després, Ignacio Garriga, líder de Vox, ha elevat de decibels amb la tradicional amenaça de dur els responsables de la mesa als tribunals.

Què diu el dictamen sobre Juvillà?
"Les forces polítiques del Parlament consideren que el límit a la desobediència política a la repressió de l’Estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la que puguin ser perseguits", recull el dictamen. El redactat recull, com ja es va votar el 16 de desembre de l'any passat, que Juvillà continua sent diputat perquè un òrgan administratiu no té capacitat per apartar-lo i la seva ordre topa amb el reglament vigent del Parlament. Els anticapitalistes s'han ofert per presidir la cambra, però van topar amb el rebuig de Junts i d'ERC.

El dictamen adverteix que no hi ha sentència ferma del Suprem. Tot i això, puntualitza que l'ordre de la JEC "tampoc pot ser executada mentre la Sala Tercera del Tribunal Suprem tingui pendent la resolució de la mesura cautelar sol·licitada i que ja ha estat admesa a tràmit". Es tracta d'una novetat que fa evident les dificultats de la cambra per desobeir una eventual ordre, no només del Suprem, sinó també de la pròpia JEC. A no ser que políticament es decidissin desobeir el tribunal amb totes les conseqüències. 

El dictamen es va aprovar en comissió amb el vot d'ERC, Junts, CUP i els comuns, però la seva cuina no ha estat precisament plàcida -com tampoc ho va ser la reunió de la mesa del dimarts-, fins al punt que la comissió es va haver d'ajornar dues hores. Tant la fotografia de Borràs amb Junts, ERC i CUP com la votació conjunta d'aquest dimecres és només una posada en escena darrere de la qual es mantenen discrepàncies. Segons fonts coneixedores de les negociacions, el text inicial, redactat per Junts, ha estat rebut com a insuficient pels anticapitalistes. "Hi ha qui ha volgut variar les condicions de Juvillà", ha deixat caure Eulàlia Reguant, que ha reclamat mantenir "intactes" els seus drets, exportar la desobediència fora del Parlament i fixar data al referèndum.