Forcadell diu que l'1-O «ha servit per aprendre» que cal un «acte de desobediència diferent»

L'expresidenta del Parlament considera que, atesos els resultats de la tardor del 2017, "el referèndum va sortir malament"

Actuació de la Policia Nacional a l'escola Ramon Llull, el 2017
Actuació de la Policia Nacional a l'escola Ramon Llull, el 2017 | Martí Urgell
03 de febrer del 2022
Actualitzat a les 11:06h
L'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha admès que el referèndum de l'1 d'octubre del 2017 va servir per aprendre que "s'han de fer coses però s'han de fer de manera diferent". En una entrevista a RTVE, al programa Cafè d'Idees, l'exlíder de la cambra catalana ha recalcat que el referèndum ha demostrat que "per a poder fer un acte de desobediència, cal fer-ho diferent". "No s'ha de fer com l'1 d'octubre, perquè l'1 d'octubre va sortir malament", ha explicat Forcadell.

A preguntes de la periodista Gemma Nierga, l'expresidenta del Parlament ha considerat que, en la seva opinió, la intenció del president Pere Aragonès és la de "refer la unitat l'independentisme" i així poder proposar un acte de desobediència similar a l'1-O. Forcadell, però, ha admès que desconeix quin seria. Preguntada per si aquesta diferència radica en "fer-ho dins de la legalitat vigent", l'expresidenta del Parlament ha recordat que "si hi ha desobediència, no es compleix la legalitat".

"Tots vam desobeïr al Tribunal Constitucional, l'1-O va ser un acte de desobediència col·lectiu". Forcadell ha insistit que el referèndum "va sortir malament" perquè va acabar amb els líders independentistes a la presó o a l'exili. "El que s'intentava amb aquell resultat era negociar amb l'estat espanyol i arribar a un acord amb l'Estat. Va sortir malament", ha explicat Forcadell. "La intenció era posar-ho sobre la taula i a partir d'aquí, parlar d'independència", ha recordat.

Les llicències per edat
Forcadell també ha abordat la polèmica sobre les llicències per edat que va esquitxar el Parlament de Catalunya durant les últimes dues setmanes. L'expresidenta de la cambra catalana ha assegurat que quan va ser al capdavant de la institució va iniciar un procediment per poder acabar amb la polèmica llicència per edat. Ella mateixa ha explicat que es va assabentar de l'existència del règim laboral el 2016 quan li ho va explicar el secretari general del Parlament.

Va ser llavors, relata Forcadell, quan va engegar els tràmits per eliminar-la, que incloïen una negociació amb el Consell de Personal del Parlament. Amb tot, ha lamentat que no van ser-hi a temps perquè la legislatura es va acabar sobtadament, amb l'aplicació del 155, i que va ser "curta i convulsa". L'expresidenta sí que ha admès que haurien pogut "fer-hi més".