Díaz emplaça ERC a asseure's a negociar «seriosament» per la reforma laboral

La ministra de Treball assegura que "hi ha temps" per a l'acord perquè han fet propostes als republicans que encara no han obtingut resposta

La vicepresidenta Yolanda Díaz, la setmana passada a la seu d'UGT de Catalunya
La vicepresidenta Yolanda Díaz, la setmana passada a la seu d'UGT de Catalunya | ACN
NacióDigital
02 de febrer del 2022
Actualitzat a les 11:56h
La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha emplaçat de nou a ERC a asseure's a negociar "seriosament" quan falten 24 hores perquè el Congrés voti el decret de la reforma laboral. Segons la dirigent d'Unides Podem "hi ha temps" encara per teixir un acord i ha assegurat que han fet propostes als republicans que no han rebut resposta. "Aquest govern no s'aixeca mai de la taula, queden 24 hores de negociació", ha insistit. 

Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT, ha exigit aquest dimecres un "últim esforç" a ERC per validar la reforma laboral pactada entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal. El text es vota aquest dijous al Congrés del Diputats i els republicans, socis habituals de la Moncloa, estan ancorats en la negativa al nou marc, que no deroga completament la reforma aprovada en temps de Mariano Rajoy. "Queden coses per fer? Sí. Però qui voti contra el text, indirectament està a favor que es mantingui la reforma del PP", ha assegurat Álvarez al Cafè d'Idees de RTVE.

El dirigent sindical s'ha mostrat molt crític amb les manifestacions d'altres organitzacions, com és el cas de la Intersindical-CSC, que aquest cap de setmana s'han mobilitzat en contra de la reforma pactada entre l'executiu i els agents socials. "I vostès què han fet?", ha preguntat Álvarez de manera retòrica en referència als partits que s'oposen a la reforma. El secretari general de la UGT ha insistit que hi ha marge per aprovar el text i, després, continuar negociant millores en clau laboral. De fet, Álvarez ha confiat que en les hores que queden per la votació les posicions es flexibilitzin.

"Confio que ERC sigui conscient que la reforma no forma part de les coses de la política que no afecten directament i de manera immediata els ciutadans", ha ressaltat el dirigent sindical, que ha indicat que li "doldria molt" que els republicans no avalessin el text. El govern espanyol ha obert la via de Ciutadans per tirar endavant el decret, mentre que ERC i Bildu se n'han desmarcat. Més País sí que avalarà el text, el PDECat ho decidirà en una reunió aquest dimecres i el PNB continua negociant per una abstenció. Jaume Asens, líder dels comuns, ha demanat "sentit històric" a ERC per no cometre "l'error més greu de la legislatura", en cas de votar en contra.

La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha defensat que la reforma laboral mereix un suport "unànime" en la votació de demà dijous. Calviño ha reclamat "responsabilitat" als grups parlamentaris i ha instat el PP a votar a favor de l'acord del govern espanyol amb els agents socials. En resposta a preguntes dels populars i de Cs durant la sessió de control aquest dimecres al matí a la cambra baixa, la vicepresidenta primera ha afirmat que la reforma laboral és "bona" i ha argumentat que les dades d'atur de gener "ho avalen". "Sumin-se a aquesta recuperació forta, sostinguda i justa", ha dit Calviño al principal partit de l'oposició.