El Congrés avala la mascareta obligatòria al carrer

El govern espanyol tira endavant la convalidació del decret llei per 162 vots a favor, 153 en contra i 28 abstencions, amb fortes crítiques dels seus socis

Gent amb mascareta al centre de Barcelona.
Gent amb mascareta al centre de Barcelona. | Adrià Costa
01 de febrer del 2022
Actualitzat el 02 de febrer a les 11:47h
El Govern ha aprovat al Congrés, amb 162 vots a favor, 153 en contra i 28 abstencions, la convalidació del reial decret llei que recull l'obligatorietat de l'ús de les mascaretes davant el gran increment de casos durant la sisena onada de la pandèmia, malgrat les crítiques de l'oposició i dels seus socis parlamentaris.

Durant el debat al Congrés, les forces polítiques que han donat suport al govern de coalició han anunciat que no s'oposarien a la convalidació del decret, però no perquè aprovin la mesura, sinó perquè l'executiu ha inclòs altres assumptes en el text, entre ells la revalorització de les pensions amb l'IPC del 2021. Una mesura que dificultava que s'hi votés en contra.

La norma, que ara es tramitarà com a projecte de llei pel procediment d'urgència, estableix l'ús obligatori de mascaretes per a les persones de més de sis anys en qualsevol espai tancat o a l'aire lliure d'ús públic o que es trobi obert al públic, així com en els mitjans de transport públics. 

Al vot favorable del bloc de PSOE i Unides Podem només s'hi ha afegit el del PNB, el BNG i Compromís. ERC, JxCat, PDECat, CUP, EH Bildu i Més País s'han abstingut mentre que PP, Vox,Cs i UPN han votat en contra. Els grups parlamentaris han criticat que s'hagi inclòs en el text un complement a les pensions mínimes la qual cosa ha frenat que alguns hi votessin en contra.

El decret sobre l'ús de mascaretes inclou un apartat que estableix que els perceptors de les pensions més baixes rebin un pagament extraordinari abans de l'1 d'abril de 2022, el que es coneix com a "pagueta", que serveix per compensar la pèrdua de poder adquisitiu per l'efecte de l'IPC de 2021. La majoria de grups parlamentaris han criticat aquesta barreja de temes, que interpreten com un "xantatge". Així ho han expressat ERC, Cs, el PDECat, el PNB, EH Bildu, Més País, el BNG o UPN.

El diputat d'ERC Xavier Eritja ha criticat la forma en què es va prendre la decisió d'imposar la mascareta, ja que considera que "no és respectuosa amb la cogovernança". Eritja també ha afirmat que està "fora de lloc" incloure la qüestió de les pensions en el decret.

La diputada del PDCEat Concepió Cañadell s'ha mostrat en contra de l'obligatorietat de la mascareta a l'aire lliure i ha criticat el "trilerisme" del govern espanyol pel fet d'haver-hi inclòs el punt de les pensions. "Saben que si es votés per separat", la part sobre la mascareta "no tiraria endavant", ha dit. "Així no", ha avisat, i ha explicat l'abstenció "per responsabilitat".

El diputat d'EH Bildu Iñaki Ruiz de Pinedo ha denunciat la "mala pràctica" del govern espanyol de fer aquesta "barreja" d'afers en un mateix decret i ha avisat que és "l'últim cop" que els abertzales accepten "aquesta mena d'abusos".

La diputada de Més País Inés Sabanés ha criticat que s'hi hagi barrejat una "mesura en la qual ningú creu", com és la mascareta a l'exterior, amb el complement a les pensions. Sabanés ha explicat la seva abstenció "per respecte als pensionistes".

La diputada del PNB Josune Gorospe, en canvi, no ha criticat la mesura de la mascareta a l'exterior, ja que ha afirmat que els nacionalistes bascos aposten pel "principi de prudència", però sí que ha censurat la "mala pràctica" d'incloure apartats que no tenen res a veure entre ells.

La diputada del PP Ana Pastor ha denunciat que el govern espanyol pren decisions de forma "arbitrària" i "sense criteri tècnic". La diputada de Vox Mercedes Jara ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez de tractar de tapar la seva "incompetència" amb la mesura de la mascareta. "Estem farts de tanta imposició sense fonament", ha dit.