El Suprem avala ara l'ordre de la Junta Electoral de retirar l'escó de Juvillà

L'alt tribunal desestima la petició de mesures cautelars i no veu motius per actuar diferent que en el cas de Quim Torra

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà | ACN
15 de febrer del 2022
Actualitzat a les 15:53h
El Tribunal Suprem ha desestimat finalment les mesures cautelars sol·licitades per Pau Juvillà per deixar en suspens l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de deixar vacant l'acta del diputat de la CUP. La decisió arriba tres setmanes després que es presentessin els recursos i quan Juvillà ja no és diputat al Parlament. D'aquesta manera, la sala contenciosa-administrativa avala per ara l'ofensiva de l'organisme electoral, que Juvillà va perdre l'acta de diputat el passat 3 de febrer en compliment de l'ordre de la JEC.

El Suprem argumenta que la petició de cautelars sol·licitada per Juvillà és "genèrica i allunyada de l'examen dels acords" de la Junta Electoral, amb la qual cosa no veu raons per canviar un criteri que ja va fixar en casos anteriors en els quals l'ens va determinar que hi havia una causa d'inelegibilitat sobrevinguda. El tribunal conclou, en definitiva, que no té per què actuar de forma diferent a com ho va fer en el cas de l'escó de l'expresident Quim Torra.  

El Suprem s'ha pronunciat sobre la petició de cautelars de Juvillà, però no encara sobre la que va presentar el Parlament. No ha entrat a valorar encara el fons del recurs, fet que encara es pot allargar uns mesos. Sigui com sigui, Juvillà ja no és diputat i la qüestió ha provocat un allau de crítiques a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que sempre va dir que defensaria l'escó del diputat cupaire i, de fet, va ser molt crítica amb Roger Torrent quan va retirar l'acta a l'expresident Quim Torra.

Aquesta dilluns, Borràs va donar explicacions en una junta de portaveus retransmesa sobre com va gestionar el cas de Juvillà, un procediment que ha estat criticat per tots els grups de l'arc parlamentari, que l'acusen de "poca transparència" o, directament, "de mentir". La presidenta de la cambra va situar la responsabilitat de l'acatament en els funcionaris, dels quals va arribar a dir que havien actuat de manera "improcedent" per "por" a patir conseqüències penals. Borràs va defensar que mai va donar cap ordre per acatar la JEC i apartar Juvillà, que tampoc va ordenar que no el convoquessin al ple i que sí que va acceptar la delegació del seu vot malgrat que oficialment constés el contrari. 

Partits com els comuns, Cs i el PP han demanat la dimissió de la presidenta, també a l'ull de l'huracà també per la seva participació en el tall de la Meridiana prohibit per la conselleria d'Interior. La CUP, ERC i el PSC continuen considerant que, malgrat les explicacions, continuen havent incongruències en el seu relat i lamenten que se situï l'acatament a la JEC sobre les espatlles dels treballadors públics.