Xifres distorsionades per tapar pèrdues i comissions: el Forensic destapa la «conducta deslleial» de Bartomeu

L'informe encarregat per la junta de Laporta conclou que el club va perdre més de 600 milions d'euros les dues últimes temporades amb accions "grolleres i esperpèntiques" que ja estan en mans de la Fiscalia

Romeu, Laporta i Campaner, aquest dimarts
Romeu, Laporta i Campaner, aquest dimarts | FCB
01 de febrer del 2022
Actualitzat a les 19:11h
El president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, ha presentat aquest dimarts el Forensic sobre la gestió de Josep Maria Bartomeu i la seva junta al capdavant de l'entitat. Laporta ha acusat l'expresident de "conducta deslleial" i ha assenyalat que s'han trobat uns "fets incontestables". El president del club ha dit que l'informa es fa "perquè els socis del club, que en són els propietaris, tenen el dret de conèixer les actuacions que van portar el club a una situació de ruïna i nosaltres no en volem ser còmplices".

Laporta ha manifestat que la situació era "encara pitjor" del que esperava i ha indicat que no vol "assenyalar ningú", en referència a Bartomeu. Amb tot, creu que la seva "obligació" era "posar en coneixement dels socis aquestes actuacions" i que ara correspon a la Fiscalia valorar si són delictives o no: "No som policies ni jutges", ha insistit.

El vicepresident econòmic del club, Eduard Romeu, ha revelat que la junta actual es va trobar "dos focs" en arribar: el primer, que el deute del club a llarg termini, "per incompliment sistemàtic", el passaven a curt termini. El segon, que "no hi havia diners per pagar les nòmines".

La massa salarial disparada és un dels principals problemes derivats per la gestió de la junta anterior. El Barça tenia "un 40% més" de despesa en salaris respecte als seus competidors. Ara, ja s'ha reduït en 159 milions d'euros. "Hi ha clubs que volen fitxar-nos jugadors i quan veuen els seus salaris es tiren enrere", ha dit Laporta.

Pel que fa a les xifres, Romeu ha assegurat que les dues últimes temporades "el Barça ha perdut més de 600 milions", dels quals "només 135 són pels efectes de la pandèmia". A més, ha afegit que en els darrers set anys "no s'havia fet cap inversió en instal·lacions ni manteniment". En aquest sentit, ha dit que "no sabíem si es podia obrir l'estadi per una qüestió de seguretat". 

Jaume Campaner, advocat del club, ha assegurat que "no tenim cap dubte" que els resultats de l'auditoria "tenen rellevància penal". Per aquest motiu, la junta ha posat els fets en mans de la Fiscalia. L'advocat ha denunciat "una sèrie de conductes gravíssimes que fins i tot es poden considerar grolleres i esperpèntiques, i que en qualsevol cas no se sostenen des d'un punt de vista jurídic i econòmic".

Campaner ha exposat alguns detalls de la gestió de Bartomeu: "S'han detectat comissions de fins al 33%, tot i que l'habitual és del 5%. Alguna empresa va néixer només per facturar al Futbol Club Barcelona. Hi ha casos de comissions d'aproximadament deu milions d'euros a tercers, fins i tot amb contractes elaborats posteriorment al fitxatge", ha dit.

L'advocat ha revelat també que "s'ha detectat una distorsió deliberada de la situació econòmica de l'entitat per amagar-la a socis i terceres persones". La forma d'actuar en aquests casos era "disfressar intercanvis de jugadors per compres i vendes, inflant molt el preu de mercat dels jugadors". La venda del jugador es comptava com a ingrés immediat, mentre el cost de la compra és una despesa que es dilueix durant anys. "El resultat són uns beneficis artificials que no reflecteixen la situació econòmica del club", ha assenyalat.

Bartomeu, "encara més tranquil"
La reacció de l'expresident del club no s'ha fet esperar. En declaracions a l'agència Efe, Bartomeu ha assegurat estar "encara més tranquil" perquè considera que el Forensic no aporta "res nou" que no es conegués ja. "No aporta cap detall d'una administració deslleial", ha afirmat l'expresident.