CaixaBank obté el 2021 un benefici de 5.226 milions després d'incorporar Bankia

L'entitat financera supera els nivells anteriors a la pandèmia i situa el volum de negoci en gairebé un bilió d'euros

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, amb el conseller delegat Gonzalo Gortázar, aquest divendres.
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, amb el conseller delegat Gonzalo Gortázar, aquest divendres. | CaixaBank
28 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:14h
CaixaBank ha tancat l'any 2021 amb un benefici net de 5.226 milions d'euros, una xifra que multiplica gairebé per quatre els guanys registrats l'exercici anterior, que van ser de 1.381 milions d'euros i que supera àmpliament els beneficis d'abans de la pandèmia (1.705 milions d'euros). L'increment es deu bàsicament als impactes extraordinaris de la fusió amb Bankia. La xifra de beneficis supera les previsions esperades per bona part dels analistes. Aquest divendres, l'entitat financera ho ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). José Ignacio Goirigolzarri, el president de l'entitat, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, han informat dels resultats.  

Des de l'entitat financera, es destaca que "ha estat un exercici en què, no només s'ha completat amb èxit el procés d'integració més gran del sector, sinó que, a més, s'ha reforçat la posició comercial de CaixaBank". "En el procés d'integració -asseguren-, hem complert els nostres objectius, tant pel que fa a equips, com a les nostres plataformes tecnològiques, i també als nostres models de distribució". "En les fusions, la velocitat és fonamental", ha explicat Gorigolzarri, recordant el que deia el banquer Pedro Toledo sobre les fusions, comparant-les amb el fang, que s'ha de moldejar amb rapidesa. "El canvi ha estat extraordinari i la integració ha estat extraordinàriament exitosa". 

Segons l'entitat, "el benefici i la sòlida posició de capital ens permetrà abonar als nostres accionistes en els pròxims mesos més de 1.100 milions en dividends, el 50% del benefici aconseguit. I la nostra idea, de cara al futur, és situar nostre pay-out entre un 50% i un 60%. A més, els accionistes es beneficiaran també de la intenció de CaixaBank, subjecta a les aprovacions regulatòries pertinents, d'implementar un programa de recompra d'accions en el mercat durant l'any 2022, per tal d'acostar la ràtio de capital CET1 al nostre nivell objectiu". En la seva compareixença, Goirigolzarri ha destacat també l'aposta per la digitalització, subratllant el lideratge de CaixaBank en banca digital a l'estat espanyol, amb una quota del 40%

Sense tenir en compte la fusió, el benefici net de CaixaBank per al 2021 s'ha situat en els 2.359 milions, una xifra també superior a l'any anterior i al 2019. Per altra banda, el volum de negoci del grup se situa gairebé en el bilió d'euros, exactament en 972.922 milions d’euros,  i els recursos a clients creixen un 49,2%, fins als 619.971 milions d'euros. 

Sobre el pla de baixes de personal previstes, de 6.400 persones, Gortázar ha explicat que el procés avança "amb l'agraïment nostre per la seva feina, que surten en bones condicions" i que aquest gener ha sortit ja el 60% del personal previst. El març vinent, sortiran unes 500 persones més.   

La resposta a la crisi, un "encert"
A la pregunta sobre les mesures adoptades per afrontar la crisi pandèmica, el president de CaixaBank ha elogiat, en primer lloc, la resposta donada pel Banc Central Europeu (BCE), "que va actuar de manera radicalment diferent a la que va donar el 2012 i per això aquest cop no hi ha hagut fragmentació financera, els bancs han tingut liquidesa". Goirigolzarri ha elogiat les mesures adoptades pel govern espanyol, especialment els crèdits ICO i els ERTO, que ha qualificat com un "encert" i un suport a l'activitat econòmica. 

Una dada important és que malgrat l'impacte de la pandèmia i la incorporació de Bankia, CaixaBank ha mantingut els nivells de morositats i saldos dubtosos de l'exercici anterior. Els saldos dubtosos a finals de 2021 s'han incrementat un 58,5% tenint en compte tot el grup, però cauen 4,6% de forma orgànica. D'aquesta manera, la ràtio de morositat a tancament del 2021 se situa en el 3,6%, en línia amb els exercicis anterior