Díaz no es compromet públicament a fer canvis a la reforma laboral com reclama ERC

"És molt difícil dir que no a un text que millora la vida de la gent", afirma la ministra de Treball, que emplaça els republicans a negociar durant la legislatura les seves peticions

27 de gener del 2022
Actualitzat a les 15:10h
La vicepresidenta Yolanda Díaz, aquest dijous a la fàbrica de Seat a Martorell
La vicepresidenta Yolanda Díaz, aquest dijous a la fàbrica de Seat a Martorell | ACN
"Hem estat negociant durant nou mesos amb els agents socials i l'acord és extremadament valuós". Així ha respost la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, a la petició conjunta que han fet ERC, Bildu, BNG i CUP perquè s'acceptin canvis a la reforma laboral. Les negociacions amb els republicans, ha assegurat, continuen malgrat que els d'Oriol Junqueras ja han deixat clar que no votaran a favor si no s'obre a modificacions, però la ministra ha evitat prometre canvis -si més no, públicament-, i ha assenyalat els dos anys que queden de legislatura per treballar propostes més enllà de la reforma. 

Des de la fàbrica de Seat a Martorell, Díaz ha advertit que mai s'aixeca d'una taula de negociació i que, per tant, l'esgotarà fins al darrer minut des del "convenciment" que aquestes formacions d'esquerres, de les que ha dit que coneix bé, sabran apreciar els avenços que suposa per als treballadors. "És molt difícil dir que no a un text que millora la vida de la gent", ha insistit.

Pel que fa a les peticions concretes que han fet els grups que han promogut el manifest conjunt per reclamar canvis a la reforma, Díaz ha respost que queda "molta feina per fer i molt canvi normatiu" de cara als pròxims dos anys de la legislatura. Tot i que no ha revelat el contingut de les negociacions amb el diputat del Congrés Jordi Salvador ni la conversa amb el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha conclòs que espera poder dir aviat que la reforma "no està en perill i pot tenir continuïtat". 

Com ja va fer aquest dimecres en les trobades amb UGT i CCOO, ha defensat que la reforma laboral és la "més important en 40 anys de la història de la democràcia" o suposa un canvi "absolut" del model de relacions laborals a Espanya. "Els seus canvis són absolutament rotunds", ha afirmat tot recordant que la ultraactivitat suposarà un increment salarial d'entre 3.000 i 11.000 euros anuals per als treballadors d'alguns sectors. També ha subratllat que s'elimina el contracte per obra i servei, que prové del franquisme, per promoure l'estabilitat. 

La visita a Seat és el darrer acte de l'agenda pública de Díaz a Barcelona. Aquest divendres, seran els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, els que defensaran la reforma laboral en un comitè conjunt que se celebrarà a les Cotxeres de Sants.