Demanen investigar 24 nous agents de la policia espanyola per les càrregues de l'1-O

Irídia, Òmnium i l'ANC troben més de 450 actuacions policials que poden ser delicte i demanen una pròrroga de la instrucció del cas per a noves declaracions

Actuació de la Policia Nacional a l'escola Ramon Llull de Barcelona.
Actuació de la Policia Nacional a l'escola Ramon Llull de Barcelona. | Martí Urgell
27 de gener del 2022
Actualitzat a les 17:17h
Irídia, Òmnium i l'ANC, acusacions populars en la causa per les càrregues de l'1-O a Barcelona, han demanat aquest dijous imputar 37 agents més de la Policia Nacional en la investigació oberta per aquells fets. D'aquests, 24 serien noves imputacions i 13 serien ampliacions d'imputació d'agents que a dia d'avui ja estan investigats. El cas es troba en fase d'instrucció des de fa anys i investiga l'operatiu policial que es va dur a terme a Barcelona el dia del referèndum.

La petició de les acusacions arriba després d'una pericial audiovisual que analitza totes les imatges de l'1-O i identifica conductes delictives dutes a terme pels agents. Segons ha informat la directora d'Irídia, Anaïs Franquesa, s'han identificat més de 450 conductes que poden ser delicte.

Aquesta pericial s'ha aportat a la causa, que continua investigant-se a un jutjat de Barcelona. "Ha estat un esforç titànic, perquè la càrrega de la investigació ha recaigut en les acusacions", ha denunciat Franquesa. Des d'Òmnium, l'advocada Laia Serra ha indicat que la causa sobre les càrregues de l'1-O és el procediment judicial sobre violència policial que s'ha dut a terme fins ara. "Hi ha una quantitat ingent d'imatges i ho hem hagut de sistematitzar", ha detallat.

Les tres organitzacions que exerceixen d'acusació particular han denunciat diverses vegades la poca predisposició i fins i tot "obstrucció" de la Fiscalia i del Cos Nacional de Policia per col·laborar en la investigació dels fets. Per tot plegat, es demana també una pròrroga a la instrucció de la causa perquè es pugui citar a declarar els agents imputats.