Díaz anuncia un increment del salari mínim aquest any i dona per fet l'aval d'ERC a la reforma laboral

La vicepresidenta convoca els agents socials el 7 de febrer i recorda que els republicans han donat suport a totes les normes del seu ministeri

La vicepresidenta Yolanda Díaz, aquest dimecres a la seu d'UGT de Catalunya
La vicepresidenta Yolanda Díaz, aquest dimecres a la seu d'UGT de Catalunya | ACN
26 de gener del 2022
Actualitzat a les 18:16h
La vicepresidenta segona i ministra de Treball del govern espanyol, Yolanda Díaz, visita durant dos dies Catalunya amb un clar objectiu: pressionar de la mà dels sindicats a ERC perquè acabi avalant la reforma laboral. La primera cita l'ha mantingut aquest dimecres a la seu d'UGT a Barcelona, des d'on ha donat per fet que els republicans acabaran donant suport a una reforma que reivindica que "recupera drets" dels treballadors. També ha aprofitat per anunciar que el 7 de febrer reunirà els agents socials per abordar un increment del salari mínim aquest mateix any.

"Totes les normes del meu ministeri, com la dels riders, els ERTO o el treball a distància han comptat sempre amb el suport d'ERC. Tenim una relació extraordinària, confio en la negociació i crec que tirarà endavant", ha dit Díaz abans de reunir-se amb el sindicat. La vicepresidenta ha defensat que la reforma laboral és "la primera en 40 anys que avança en la recuperació de drets" i ha donat per fet que les formacions polítiques d'esquerres no ho impediran. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, no s'ha estat de contradir públicament les paraules de Díaz, a qui ha advertit que el seu partit no està precisament a prop d'avalar la reforma laboral. "La realitat avui és que el govern espanyol no es mou suficientment i sembla que vol desaprofitar una majoria d'esquerres al Congrés per sumar més drets a la proposta de reforma laboral", ha assegurat via Twitter.

Tot i això, Díaz s'ha centrat en defensar la reforma i ha posat com a exemple que un treballador del sector del transport a Barcelona cobrarà 7.700 euros a l'any més i una cambrera de pis 5.500 euros més anuals perquè recuperarà la ultraactivitat dels convenis. "És molt difícil dir que no a aquesta reforma", ha assegurat Díaz, que ha afegit que "res l'apassiona més que defensar els treballadors". 

Per aquest motiu, ha aprofitat la visita a Catalunya per anunciar que el 7 de febrer convocarà la taula amb sindicats i patronals per tal d'abordar l'increment del salari mínim, ara situat en 965 euros, aquest mateix any. El seu objectiu és que s'arribi als 1.000 euros. Més enllà d'aquesta novetat, ha insistit que la reforma laboral és de caràcter "estructural" i suposa un canvi de paradigma respecte la doctrina de retallar drets laborals impulsada pel PP. "Aquesta reforma ens posa en l'avantguarda de defensa dels drets dels treballadors", ha insistit. 

Díaz ha esquivat donar detalls de la negociació amb ERC, a la qual s'ha limitat a donar les gràcies per avalar fins ara les polítiques del seu ministeri. Amb tot, ha advertit que la reforma "no és cap projecte polític", sinó una norma per avançar en drets. Ho ha dit en referències a les acusacions llançades pel portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que ha titllat de "projecte personal" aquesta reforma i la vincula amb les intencions de Díaz de ser candidata a les pròximes eleccions espanyoles. Malgrat l'optimisme de la vicepresidenta, els republicans sostenen que no poden donar suport a aquesta reforma si no es permet tramitar-la com a projecte de llei per incorporar millores perquè, tal i com està, "es queda curta".

Ja per la tarda, en un assemblea de CCOO, Díaz ha advertit que "fer soroll és molt fàcil" mentre que "construir és més difícil". Ha defensat la "legitimació inatacable" de l'acord amb els agents socials i ha advertit que aquest pot anar en paral·lel amb la legitimitat del debat polític. "Vull que hi sigui la patronal igual que vull que hi siguin els sindicats", ha assegurat la vicepresidenta.