El Govern s'inclina per suprimir el certificat Covid obligatori

L'argument per fer decaure la mesura per accedir a la restauració, l'oci nocturn i gimnasos és que la vacunació, tot i reduir la gravetat dels casos i les hospitalitzacions, no evita els contagis d'òmicron

Validació del certificat Covid a l'entrada d'una cafeteria de Barcelona.
Validació del certificat Covid a l'entrada d'una cafeteria de Barcelona. | Frederic Esteve
Sara González / Joan Serra Carné
25 de gener del 2022
Actualitzat el 26 de gener a les 20:09h
El Govern s'inclina per suprimir l'obligatorietat de presentar el certificat Covid per accedir a bars i restaurants, locals d'oci nocturn i gimnasos, una decisió que es prendrà definitivament aquesta setmana. Segons les fonts consultades per NacióDigital, la veu dels experts i les intencions del Govern conflueixen en la visió de fer marxa enrere en l'ús del certificat. Es preveu que en els pròxims dies s'anunciï de forma oficial.

A partir de l'informe encarregat al comitè científic que assessora el Govern s'arriba a la conclusió, com a principal argument per fer decaure aquesta mesura, que l'objectiu amb el qual es va implementar el certificat era reduir els contagis, i que no s'ha complert. Ha servit per incentivar la vacunació, clau per reduir la gravetat dels casos, però no evita la infecció per òmicron, la variant que va fer saltar pels aires totes les previsions per gestionar aquesta sisena onada.

"No té sentit i cada vegada hi ha més veus crítiques", expliquen fonts del Govern a NacióDigital. Aquesta veus apunten també que els experts que assessoren l'executiu conclouen que la vacunació continuarà sent una eina imprescindible per reduir la simptomatologia de la Covid i evitar hospitalitzacions en un context de contagis massius com el que s'està encarant ara. Des del punt de vista sanitari, però, té poca repercussió el fet d'acreditar que es té la pauta completa per entrar a l'interior d'un recinte perquè aquesta condició no evita que es puguin produir contagis. La sintonia entre experts i Govern condueix l'executiu, doncs, a decantar-se per l'eliminació de l'obligatorietat del certificat en espais d'oci.

El certificat Covid obligatori es va aprovar inicialment a l'octubre per entrar als locals d'oci nocturn -encara a hores d'ara, tancat- i es va ampliar a principis de desembre per accedir als interiors dels locals de restauració, els gimnasos i les residències de gent gran. Aleshores, era la variant delta la majoritària. El punt d'inflexió va arribar amb la variant òmicron, amb més capacitat de transmissió. Quasi dos mesos després, el principal factor positiu de la mesura que destaquen els experts i els responsables de gestió de la pandèmia és que ha estat un incentiu per a la vacunació

Crítiques per la vulneració de drets
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja va advertir que el certificat Covid no era una eina prou testada per saber si era eficient a l'hora de controlar la pandèmia. "No tenim recorregut per saber si el certificat serà una eina útil", va dir just abans que entrés en vigor. De fet, a diferència de països com França i Dinamarca, a Catalunya no es va apostar per aquesta mesura amb vocació d'incrementar la vacunació, sinó per provar si era útil per tallar les infeccions. 

Durant la seva vigència, el certificat Covid ha estat criticat no només pel moviment antivacunes, sinó també per sectors que denuncien que s'estan vulnerant drets de la ciutadania amb restriccions com aquesta o com el toc de queda, sense que estigui demostrada una eficiència sanitària. 

La posada en marxa de la mesura va ser accidentada, ja que l'allau de peticions just els dies previs de l'entrada en vigor de l'obligatorietat va provocar la saturació del sistema informàtic per descarregar-se el document a través de l'aplicació La meva Salut. Per aquest motiu, el Govern es va veure abocat a suspendre'n temporalment l'aplicació, que finalment es va reactivar una setmana més tard. Per a la restauració, especialment, va suposar un increment de la logística de l'accés dels clients, situació que es va tornar a veure alterada a les portes de Nadal, quan les restriccions van tornar a reduir en un 50% l'aforament a l'interior dels locals. El Govern ha anunciat aquest dimarts que aquesta limitació decaurà també aquest divendres.

Amb els contagis per òmicron disparats i la constatació que la vacunació no evita les infeccions, l'exigència del certificat per accedir als locals s'ha relaxat fins al punt que, a la pràctica, hi ha bars i restaurants on de forma habitual ja no demanen als clients que ensenyin el document. 

Arxivat a