La mesa del Parlament elimina del tot els privilegis de prejubilació dels funcionaris de la cambra

Suprimirà les llicències d'edat sense negociar amb els treballadors, amb qui es pretén acordar una nova regulació

La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts
La mesa del Parlament, reunida aquest dimarts | ACN
NacióDigital
25 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:37h
S'han acabat les llicències per edat al Parlament. La mesa ha decidit aquest dimarts eliminar directament l'article 79 de l'Estatut del Règim de Govern Intern de la cambra que permetia als treballadors acollir-se a aquest privilegi i acabar els darrers anys de la vida laboral cobrant sense acudir a treballar. Després de considerar-se la setmana passada que la rebaixa d'anys i l'enduriment de les condicions era insuficient, aquest dimarts la mesa ha decidit iniciar la supressió directa de les llicències, que desapareixeran del reglament.

Així, el Parlament tira pel dret sense negociar ara una sortida amb els treballadors i el que farà serà obrir el diàleg un cop estigui eliminat l'article que ho regula. La mesura, però, serà efectiva un cop l'avali la Comissió d'Afers Institucionals. La setmana passada, la mesa del Parlament es va comprometre a negociar amb els treballadors de la cambra la supressió de les llicències durant aquest any. Finalment, però, la presidenta Laura Borràs ha proposat que aquest benefici sigui eliminat directament i que es negociï una nova regulació de les prejubilacions.

El pas que ha fet la mesa aquest dimarts fa irreversible la seva eliminació i ha aprovat suprimir per complet l'article que faculta les condicions per a acollir-se. Segons fonts de la reunió, la mesa considera que aquest ha de ser un primer pas necessari i que, un cop decidit i amb l'acord polític per unanimitat que faculta l'extinció de les llicències per edat, serà quan es negociï una nova regulació amb els treballadors.

Així, ara el tràmit farà que la modificació de l'Estatut del Règim Intern sigui informada al Consell de Personal del Parlament, tot i que diguin el que diguin els treballadors, la mesura no es farà enrere. Posteriorment, se celebrarà una mesa ampliada que informi tots els grups de les intencions de la mesa, i per últim la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) aplicarà l'eliminació de l'article. Es dona per fet l'aval de la CAI a la modificació, donat que, com a mínim, PSC, ERC, Junts i la CUP hi donarien suport. Els comuns també s'han posicionat a favor de suprimir aquest sistema de privilegi. 

Des de la presidència del Parlament, Laura Borràs ha reivindicat l'autoria de la proposta de la supressió directa de l'article, tot i que altres membres de la mesa asseguren que ja s'havia parlat d'aquesta possibilitat i la d'avui ha estat una decisió conjunta.

Canvis a Transparència
La mesa d'aquest dimarts també ha parlat de transparència i de l'informe que la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp, ha elaborat per a fer una fotografia de com està aquesta qüestió al Parlament i quin hauria de ser el full de ruta a seguir per a millorar l'accés a la informació de la cambra. La polèmica sobre les dificultats per a accedir a les dades relatives a les llicències d'edat va posar de manifest les deficiències en aquesta àrea, i fins i tot va comportar la dimissió de tres membres de l'òrgan de Transparència de la cambra. Ara, l'informe d'Escarp obre la porta a modificacions, com ara fer més accessible el portal de transparència, establir una regulació pròpia per a l'òrgan i la possibilitat de modificar alguns tràmits i la composició del propi òrgan.

Amb tot, ara aquest informe es passarà a tots els grups parlamentaris per a que puguin fer aportacions, que aniran a la reunió de la mesa que es farà en dues setmanes i es tornarà a analitzar la viabilitat de les propostes. Serà aleshores quan es decidirà quins canvis s'impulsen. Per últim, s'ha acordat ampliar la contractació del servei de traducció a la llengua de signes perquè sigui més present i se'n pugui fer un major ús a la cambra. Del que no se n'ha parlat a la mesa, segons fonts de la reunió, és de l'escrit que el lletrat Antoni Bayona ha fet arribar als seus membres queixant-se de la secretària general, Esther Andreu, i demanant una investigació interna. L'exlletrat major de la cambra Antoni Bayonaha demanat a la mesa que investigui el paper que va tenir Andreu en l'obstrucció a l'accés a la informació sol·licitada per l'Ara sobre aquesta qüestió. 

A l'ordre del dia de la mesa d'aquest dimarts tampoc no ha estat atesa la petició de la CUP de desencallar com es regularitzen les dietes dels sous dels diputats i si s'assumirà amb diners públics el milió d'euros en concepte d'IRPF que suposarà que aquests complements salarials tributin a partir d'ara.