Interior duplica els efectius a anticorrupció per intentar tancar la crisi als Mossos

El conseller Elena es compromet a blindar més les investigacions al cos després de la destitució del màxim responsable de la Comissaria General d'Investigació Criminal

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dilluns al Parlament
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dilluns al Parlament | ACN
24 de gener del 2022
Actualitzat el 25 de gener a les 9:58h
El primer canvi que hi va haver a la cúpula dels Mossos va ser el del majorJosep Lluís Trapero, rellevat en el càrrec pel comissariJosep Maria Estela, però el nom que més polèmica ha generat en les darreres setmanes ha estat un altre, molt menys conegut per la societat. L'intendent Toni Rodríguez, que en l'últim mig any ha estat al capdavant de la Comissaria General d'Investigació Criminal (CGIC), ha estat substituït per qui era el seu número dos, Ramon Chacón i traslladat a la comissaria de Rubí. Aquest moviment ha aixecat polseguera política i mediàtica i s'ha acusat el Departament de "purgar" i "degradar" l'intendent responsable d'algunes investigacions sobre corrupció que afecten dirigents de l'independentisme, com l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Per intentar frenar la polèmica, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut aquest dilluns voluntàriament al Parlament per mirar de detallar i justificar els canvis, i s'ha centrat especialment en el cas de Rodríguez. Elena ha desmentit que el canvi sigui per motius polítics i ha reiterat que les investigacions sobre corrupció continuaran endavant. "No depèn de qui lidera la comissaria que les investigacions es facin o no", ha remarcat. Fa uns dies, Elena ja va dir que abans "es moriria" que tapar casos de corrupció. Un dels anuncis de la compareixença, de fet, ha anat en la línia de reforçar les investigacions amb més efectius -es passarà de 12 a 30 agents a anticorrupció- i "blindar més" les investigacions amb un nou protocol que es compartirà amb la Fiscalia i el TSJC.

L'objectiu és que aquesta àrea del cos sigui més "estanca" i evitar que hi pugui haver ingerències polítiques o de la cúpula del cos. Elena ha detallat aquesta proposta, i ha recordat que ell no té ni pot tenir coneixement de determinades investigacions, ni tampoc els responsables policials dels Mossos. "Amb l'hermetisme volem garantir l'autonomia i que no hi hagi cap ingerència de cap tipus, i que les investigacions només serveixin a fiscals i jutges", ha indicat el conseller, que ha reiterat el seu compromís personal i del seu partit, ERC, en la lluita contra la corrupció. Més enllà d'això, però, el conseller ha dit que es "blindaran" els protocols d'anticorrupció i es protocolitzarà la pràctica en aquest àmbit. 

També es protegirà més els agents que es dediquen a aquestes qüestions. Interior preveu destinar més agents a l'àmbit d'anticorrupció i oferir-los més formació. Dos caporals, per exemple, es formaran en un postgrau de contractació púbica per poder tractar "més i millor" els casos de corrupció. "Cal reforçar aquest treball", ha dit a preguntes de la CUP a la comissió d'Interior. "Cap responsable polític pot interferir en cap investigació, tampoc de corrupció, perquè és una esfera en la que no s'hi pot entrar", ha deixat clar. Per això, Elena ha remarcat que qualsevol persona del Departament que "traspassi el blindatge" de les investigacions sobre corrupció o que intenti inteferirir-hi "serà destituïda".

Nega purgues i defensa nous lideratges
Més enllà de justificar el canvi de Toni Rodríguez i desmentir les acusacions de "purga" que li ha llançat l'oposició, Elena també ha parlat del major Trapero i ha justificat el seu relleu al capdavant de la policia. "La meva obligació és tenir un projecte per als Mossos i també trobar l'equip humà que el pot dur a terme i encaixar millor amb la situació del cos", ha afirmat. En aquest sentit, ha justificat el canvi per impulsar "un model de lideratge, que per mi ha de ser més plural i més cooperatiu, i orientat al treball horitzontal i al debat". L'escollit ha estat el comissari Josep Maria Estela. "Representa millor que ningú aquesta idea de territorialització i la proximitat, i la capacitat de treballar en equip i cooperació de manera més horitzontal", ha afirmat.

Al seu costat, la proposta d'Interior ha estat la intendent Rosa Bosch, amb l'objectiu que els Mossos siguin "presents a la societat" i aprofundeixin en el treball a la comunitat. El tercer nom de la prefectura és el del comissari Eduard Sallent, que Elena ha justificat per la seva trajectòria al cos i la seva "solvència" i treball. La portaveu, la inspectora Montserrat Escudé, "ha liderat la lluita contra les violències masclistes" dins del cos i també l'atenció a les víctimes. "Em sembla que el seu nomenament és un missatge rellevant", ha dit. El canvi, ha insistit, ha estat meditat i és propi de les competències del conseller i respon a uns objectius i a un model de direcció determinat. "No hi ha hagut cap purga a ningú ni cap càstig", ha remarcat. 

No convenç l'oposició
Elena, però, no ha convençut l'oposició. El PSC, amb el seu portaveu Ramon Espadaler, exconseller d'Interior, i les tres dretes han estat especialment dures amb el responsable del Departament, que els hi ha retret que tinguin "prejudicis". Ha dit que els canvis a la cúpula dels Mossos s'expliquen pels "equilibris" al Govern i ha insinuat que Trapero era incòmode per ERC i Rodríguez era incòmode per a Junts. "S'han posat comissaris suposadament afins a un i altre partit", ha dit Espadaler, i ha constatat que no hi ha hagut cap discrepància entre socis pel que fa als relleus al capdavant de la policia catalana. ERC i Junts han tancat files en les últimes setmanes amb el conseller, i també ho han fet els exconsellers Forn i Buch. Per tot plegat, Espadaler ha dit que els canvis als Mossos són un "avís per a navegants".