L'estabilitat impossible de la Zarzuela

La separació de la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin, protagonistes del cas de corrupció que es troba en l'origen de la crisi de la monarquia, s'afegeix als problemes judicials enquistats del rei emèrit

Felip VI, en la desfilada militar del 12-O.
Felip VI, en la desfilada militar del 12-O. | Europa Press
24 de gener del 2022
Actualitzat el 25 de gener a les 11:03h
L'anunci que la infanta Cristina de Borbó i el seu marit Iñaki Urdangarinse separen, fet públic en un comunicat conjunt aquest dilluns, ha estat la darrera mala notícia que s'afegeix a totes les que ja acumula la Casa Reial. Tot i que ja fa temps que havia agafat força el rumor de crisi matrimonial, no va ser fins fa pocs dies que va prendre cos. Va ser amb la publicació d'unes fotos a la revista Lecturas en què es podia veure Urdangarin acompanyat d'una altra dona, l'advocada Ainhoa Armentia, a Bidart, al País Basc francès. 

Des que va sortir de la presó pel cas Noós, les vides de Cristina i Iñaki s'han bifurcat, amb ella instal·lada a Ginebra i ell a Euskadi. El rei Felip VI ha d'entomar ara el darrer capítol de la particular The Crown que protagonitzen, però en aquest cas en la vida real, els membres de la família. I just quan es prepara per al retorn del seu pare, actualment a Abu Dhabi. 

El mes de juny es compliran vuit anys del seu accés al tron per l'abdicació forçada del pare, esquitxat pels escàndols i la seva relació amb Corinna Larsen. Uns episodis que van tenir el seu moment menys galdós amb motiu de la seva espectacular caiguda durant una cacera d'elefants a Botswana.  

Si algú creia que amb el final del regnat de Joan Carles I s'acabarien els maldecaps de la Zarzuela, el cert és que la realitat ha desmentit totes les esperances. Val a dir que des d'aquell juny del 2014, i deixant de banda els greus conflictes polítics que ha hagut de gestionar, en el terreny familiar el rei no ha guanyat per ensurts.

Sense ducat
Felip VI comença a regnar quan la seva germana Cristina afronta el procés del cas Noós, que comença com una peça separada d'un gran afer de corrupció, el Palma Arena. Des de la Zarzuela, intenten aturar la via d'aigua que entra a la institució. A finals del 2015, el monarca retira a Cristina i a Iñaki Urdangarin els títols de ducs de Palma. Després del descrèdit, és l'hora de l'ostracisme dins mateix de la Zarzuela.  

Una infanta al banc dels acusats
El gener del 2016 va començar el judici pel cas Noós. La infanta va aparèixer asseguda al banc dels acusats, una ferida enorme per la imatge de la corona. Cristina de Borbó afrontava l'acusació de frau contra la hisenda pública. El seu marit, a més, de prevaricació, malversació de fons públics, tràfic d'influències, blanqueig de capitals, estafa, falsedat en document mercantil i en document oficial. 

Villarejo s'afegeix a l'embolic
El gener del 2017, el diari Público informava del suposat xantatge de l'entorn del comissari Jiménez Villarejo contra la Casa Reial i el CNI si no es posava fi a les investigacions que es duien a terme sobre les estructures mafioses creades a Interior. Les amenaces eren de fer públics els afers delictius protagonitzats per l'emèrit amb Corinna.   

La condemna
El febrer del 2017, arriba la condemna del cas Noós. La infanta s'escapoleix, això sí, amb una multa 265.000 euros i un alt cost en imatge i desprestigi. Per ell,sis anys de presó, una sentència que amb poques modificacions, confirmarà el Suprem.   

Incident a la catedral 
Per si no n'hi hagués prou, l'abril del 2018 es va escenificar una enganxada engtre la reina emèrita Sofia i la reina Letizia a la catedral de Palma de Mallorca. Sofia va voler fer-se una fotografia amb les seves netes Leonor i Sofia, i Letizia ho va impedir. Així, sense dissimular, va quedar evidenciat el mal ambient general que regnava entre els emèrits i els titulars, a banda del que ja existia entre els dos monarques.  

Les revelacions de Corinna
En paral·lel a les desventures de la infanta, tot el que tocava el rei emèrit es convertia en escàndol. El juliol del 2018 es coneixien unes revelacions de Corinna Larsen en què donava detalls dels negocis de l'exmonarca i l'acusava d'haver-la utilitzat a ella de testaferro.  

La fiscalia suïssa investiga el pare
El març del 2020, es va saber que la fiscalia de Suïssa investigava l'emèrit per si havia ocultat en el país helvètic 100 milions de dòlars al banc Mirabaud l'any 2008 i volia saber el seu origen. El ministeri fiscal sospitava que aquests diners estaven vinculats al projecte de l'AVE a la Meca. Uns mesos més tard, es coneixia que la fiscalia suïssa investigava una transferència de 3,5 milions d'euros des del compte de l'exmonarca a un compte de l'advocat Dante Canonica a les Bahames, un paradís fiscal, i rastrejava si els diners van acabar en altres comptes amb titulars desconeguts

Renúncia a l'herència del pare 
Les investigacions suïsses van tenir un efecte demolidor a la Zarzuela. El mateix mes de març, en ple esclat de la pandèmia, Felip VI emet un comunicat en què renuncia a l'herència del seu pare. Alhora, li retira l'assignació de 200.000 euros que rep de l'Estat. La fiscalia espanyola obria diligències sobre les comissions de l'AVE, ús de targetes opaques i comptes a paradisos fiscals.

El rei emèrit abandona Espanya
"Ara, dut pel convenciment de fer el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu com a rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya". Així deia el comunicat del rei emèrit, el 3 d'agost del 2020. Era una trencadissa abrupta entre pare i fill. D'una altra manera, es repetia la ruptura que el mateix Joan Carles I va escenificar amb el seu pare, Joan de Borbó, però en aquest cas va ser per motius polítics, quan va l'emèrit va acceptar ser el successor de Franco. 

La fiscalia arxiva les diligències contra l'emèrit 
L'octubre passat, la fiscalia espanyola ja preparava l'arxiu de les diligències que havia obert contra el monarca emèrit. Tot un baló d'oxigen per a la Zarzuela. Segons es va informar, no hi havia possibilitat de querella davant el Tribunal Suprem perquè en alguns casos els possibles delictes es van cometre quan Joan Carles I regnava i era inviolable. En altres casos el delicte ja havia prescrit i en altres perquè s'havia acollit a dues regularitzacions fiscals. Això va fer que a la Casa Reial ja comencessin a preparar el retorn de Joan Carles de Borbó i se li busqués una residència. 

Més amistats perilloses
La darrera notícia entorn l'emèrit ha vingut de la Interpol, que ha sol·licitat a Abu Dhabi la detenció del traficant d'armes Abdul Rahman El Assir, un acompanyant de Joan Carles I, segons El País. El Assir està reclamat per les justícies espanyola i francesa.